Gigantul energetic rus "Gazprom" poartă negocieri cu TNK-BP, al treilea producător de ţiţei din Rusia, pentru achiziţia a 51% din aceas-tă societate petrolieră mixtă ruso-britanică, informează RBK Daily, care citează surse anonime. TNK-BP este deţinută în cote egale de BP Plc din Marea Britanie şi TNK Rusia.
Săptămâna trecută, oficialii "Gazprom" anunţau că directorul executiv al companiei, Alexei Miller, s-a întâlnit cu omologul său de la BP, Tony Hayward, şi cu Viktor Vekselberg, unul din cei trei acţionari ruşi ai TNK, pentru a discuta pe marginea afacerii privind câmpul gazifer Kovykta, aparţinând TNK-BP.
Conform celor scrise de RBK Daily, "Gazprom" vrea să cumpere 1% din TNK-BP de la BP, respectiv să preia întreaga participaţie de 50% a celor trei acţionari ruşi la TNK-BP, ceea ce ar însemna că "Gazprom", societate de stat, ar prelua controlul la compania mixtă. Sursele citate de cotidianul rus susţin că afacerea nu va avea loc mai devreme de 7 mai, când Dmitry Medvedev va prelua funcţia de preşedinte al Rusiei.
Speculaţiile pe marginea vânzării pachetului de 50% din TNK-BP au apărut în urmă cu doi ani, fiind vehiculate frecvent, însă până în prezent, acţionarii companiei mixte au negat orice implicare în vreo negociere în acest sens.
Amintim că, luna aceasta, serviciile de securitate din Moscova au efectuat raiduri la sediul TNK-BP Plc şi au arestat un angajat, acuzat de spionaj industrial. Unii ana-lişti consideră că la baza aces-tei măsuri stă chiar intenţia statului de a pune mâna pe TNK-BP.
Săptămâna trecută, conducerea TNK-BP s-a întâlnit şi cu oficiali ai "Rosneft" - cel mai mare producător de petrol din Rusia, controlat de stat. Acesta a devenit lider în domeniu după ce a preluat activele societăţii "Iukos", declarată în faliment.
A scăzut profitul TNK-BP
TNK-BP a raportat un profit net de 5 miliarde de dolari pentru 2007, faţă de 6,6 miliarde în 2006.
Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizare (EBITDA) a însumat 9 miliarde de dolari, faţă de 11,2 miliarde în anul precedent. Vânzările, în schimb, au cres-cut la 32 de miliarde de dolari, de la 24,6 miliarde.
"Gazprom" deţine, în 2008, locul 19 în clasamentul revistei americane Forbes cuprinzând primele 2000 de companii din lume. La întocmirea topului, Forbes a luat în calcul vânzările, profitul, activele şi capitalizarea bursieră. Primele trei companii din acest top sunt banca britanică HSBC, compania americană "General Electric" şi "Bank of America", a doua bancă din SUA. Clasamentul cuprinde 29 de companii din Rusia.