"Gazprom" îşi consolidează poziţia pe piaţa gazelor din Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 noiembrie 2007

"Gazprom" îşi consolidează poziţia pe piaţa gazelor din Europa

Grupul rus construieşte, împreună cu societatea italiană "Eni", un gazoduct de peste 10 miliarde de dolari

Gigantul rus al energiei "Gazprom" şi compania petrolieră italiană "Eni" SpA au încheiat, zilele trecute, un acord pentru construcţia unei conducte de gaze care va lega Rusia de Uniunea Europeană. Realizarea gazoductului, denumit South Stream, va consolida poziţia Rusiei pe segmentul livrărilor de energie din Europa.

"Proiectul South Stream are o semnificaţie strategică pentru securitatea energetică a Europei, fiind bazat pe transparenţă", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, prezent la semnarea acordului pentru construcţia gazoductului. Documentul a fost semnat la Kremlin, de către directorul executiv al "Gazprom", Alexei Miller, şi preşedintele "Eni", Paolo Scaroni. La eveniment a participat şi premierul italian Romano Prodi.

Compania de stat "Gazprom" şi furnizorul de ţiţei şi gaze "Eni" au căzut de acord, în luna iunie, să ridice o conductă (South Stream) de 900 de kilometri, care să livreze 30 de miliarde de metri cubi de gaze anual, prin Bulgaria, către Austria, Slovenia şi Italia.

Memorandumul de înţelegere dintre cele două părţi stabilea că proiectul South Stream va fi deţinut în proporţii egale (câte 50%) de către "Gazprom" şi "Eni". Paolo Scaroni a precizat că o companie terţă s-ar putea alătura proiectului în perioada realizării studiului de fezabilitate. "Gazprom" şi "Eni" au decis că acest studiu se va finaliza până la sfârşitul anului viitor, iar conducta va deveni operaţională în 2013.

Potrivit aşteptărilor, South Stream necesită investiţii de peste 10 miliarde de dolari, susţine Scaroni.

Proiectul South Stream, anunţat de "Gazprom" în luna iunie, ia locul planurilor anterioare de extindere a oleoductului Blue Stream, care leagă Rusia de Turcia, operat de asemenea de "Gazprom" şi "Eni".

Monopolul rus al gazelor a căutat noi rute de export, ca să evite ţările de tranzit, după ce, în ultimii doi ani, a avut dis-pute serioase cu Ucraina şi Belarus.

În noiembrie 2006, "Gazprom" şi "Eni" au semnat un acord care a deschis calea exporturilor directe de gaze ruseşti către Italia, începând cu anul 2007. Livrările vor spori gradual, urmând să ajungă la 3 miliarde de metri cubi pe an, până în 2010.

Grupul "Gazprom" este implicat şi în proiectul conductei Nord Stream, cu E.ON şi BASF din Germania. Aceasta va lega Rusia de Germania, prin Marea Baltică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb