GEC - Nera solicită rezilierea contractului de administrare al Romsilva pentru Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului

M.B.
Companii / 27 decembrie 2017

GEC - Nera solicită rezilierea contractului de administrare al Romsilva pentru Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului

Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC - Nera) solicită Guvernului şi Ministerului Mediului rezilierea contractului pe care Regia Naţională a Pădurilor Romsilva îl are pentru Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului şi trecerea acestuia în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

"Agenţia Naţională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) informează pe cei interesaţi că RNP Romsilva a primit calificativul 'Insuficient' pentru administrarea ariilor naturale protejate din zona Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului. Calificativul, cel mai slab dintre cele acordate în anul 2017, a fost dat în cadrul contractului de administrare nr. 113/08.12.2014 pe care Regia l-a încheiat cu Ministerul Mediului. De precizat este faptul că ANANP monitorizează implementarea tuturor contractelor de administrare a activităţilor de protecţia naturii pe care administratorii/custozii de arii naturale protejate din România le au încheiate cu Ministerul Mediului. Acest calificativ confirmă numeroasele notificări adresate în ultimii ani de către GEC Nera autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei naturii în legătură cu agresiunile frecvente împotriva patrimoniului natural din PN Semenic - Cheile Caraşului", se arată într-un comunicat de presă al Grupului Ecologic de Colaborare Nera (GEC-Nera), conform Agerpres.

Potrivit datelor postate pe site-ul ANANP, primul dintre motivele acordării acestui calificativ este lipsa unui plan de management aprobat al parcului. În viziunea GEC Nera, acest document lipseşte de peste 13 ani din cauza blocării procedurii de aprobare a documentului la nivelul RNP Romsilva.

"Avem de fapt de-a face cu o mare deficienţă de sistem, cu un conflict de interese, în care administrarea activităţilor de protecţie a naturii coexistă în cadrul RNP Romsilva cu activităţile economice de exploatare a pădurilor statului, iar prima activitate s-a dovedit, pe parcursul celor 13 ani de funcţionare a Administraţiei Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului, că este total subordonată celei de a doua. Ministerul Mediului se face că nu vede acest conflict de interese şi se mulţumeşte doar să dea calificative în loc să impună un plan de management al parcului în calitatea pe care o are de autoritate pentru aprobarea planurilor de management a ariilor naturale protejate. Celelalte argumente pentru acordarea calificativului 'Insuficient' ţin de administrarea parcului după reglementări anacronice, de pe vremea când România nu era ţară membră a Uniunii Europene, care produc impacturi negative majore asupra habitatelor din zona parcului incluse, atât în ariile protejate din reţeaua Natura 2000, cât şi în cele de interes naţional sau local", se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii GEC Nera susţin că, după acordarea pentru RNP Romsilva a calificativului negativ, probabil nu se va întâmpla ceva "deoarece, atât administraţia parcului, cât şi consiliul ştiinţific au făcut ce le-a cerut RNP Romsilva, adică au sprijinit tot timpul activităţile de exploatare a lemnului şi nu pe cele de protecţie a naturii".

"Considerând că RNP Romsilva şi-a probat timp de 13 ani 'eficienţa' în administrarea PN Semenic - Cheile Caraşului, GEC Nera solicită din nou şi în mod public, atât Guvernului României, cât şi Ministerului Mediului, să facă demersurile necesare pentru rezilierea contractului de administrare pe care RNP Romsilva îl are cu Ministerul Mediului şi să treacă administraţia parcului în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate cu statut de instituţie publică destinată protecţiei ecosistemelor", precizează GEC - Nera.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb