GEORGE BĂEŞU: "Conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au fost blocate, în mod ilegal"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 22 noiembrie 2013

"Conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au fost blocate, în mod ilegal"

Conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au fost blocate în această săptămână, ne-a declarat domnul George Băeşu, preşedintele ANRP. Astfel, un cesionar din Cluj a reuşit să poprească, pentru aproape 2 milioane de lei, conturile ANRP, în urma unei decizii a Judecătoriei din Sectorul 5.

Preşedintele ANRP, George Băeşu ne-a declarat, ieri, că este de-a dreptul îngrijorător modul în care banii din conturile instituţiei, meniţi să ajungă la proprietarii de drept, sunt luaţi de cesionari sau samsari, fără să aibă un temei legal.

Domnia sa ne-a spus că, în cazul cesionarului din Cluj, nici fosta Comisie Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), nici Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor nu au finalizat procedura administrativă de soluţionare şi nu au emis un titlu de despăgubire.

Titularul acestui dosar a solicitat în justiţie să i se emită titlu de despăgubire, dar instanţa i-a respins acţiunea, atât în fond (2012), cât şi în recurs (2013), motiv pentru care cesionarul s-a adresat unei alte instanţe, cea din Bucureşti, unde a şi reuşit să aibă câştig de cauză. Oficialul ANRP ne-a declarat că, pe calea executării silite, se urmăreşte obţinerea dublului sumei care s-ar primi în mod legal prin aplicarea grilei notariale în temeiul Legii nr. 165/2013.

Pentru încuviinţarea executării silite, cesionarul a folosit o dispoziţie a lui Emil Boc din 2007, potrivit ANRP.

George Băeşu a spus: "În această situaţie, ANRP va contesta decizia Tribunalului, adresându-se celor mai înalte instanţe: Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Justiţie şi de Casaţie. Între timp, însă, banii din conturile cu pricina sunt sustraşi de către aşa-zişii proprietari de drept, iar acest lucru este dezavantajos atât pentru stat cât şi pentru persoanele care sunt îndreptăţite să fie despăgubite, în mod legal".

Conform declaraţiilor domniei sale, procesul despăgubirilor ar trebui să fie sprijinit "din toate părţile", începând cu organele de justiţie şi sfârşind cu autorităţile centrale.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor lucrează, actualmente, emiterea titlurilor de plată pentru dosarele de despăgubire aprobate înainte de apariţia Legii nr. 165/2013.

Potrivit estimărilor realizate de Guvern, autorităţile mai trebuie să returneze aproximativ 8 miliarde de euro în conturile foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist.

Legea despăgubirilor foştilor proprietari prevede un sistem de compensare pe bază de puncte în cazul în care obiectul restituirii nu mai poate fi acordat deţinătorului de drept. Proprietarii îşi pot valorifica punctele primite prin cumpărarea la licitaţie a unor imobile din fondul naţional. Preschimbarea punctelor în bani din bugetul de stat se va putea face începând cu anul 2014, în tranşe anuale de câte 14% (ultima tranşă fiind de 16%).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. statul imi propreste banii din 5 conturi odata, cand sunt ei executati e zarva mare ca e ilegal. hoti ordinari!

    cine naiba e statul? cine l-a infiintat? 

    1. conturile au fost blocate in absenta unui titlu de despagubire, deci este ilegal

      Are HOTARARE JUDECATOREASCA, care are cea mai mare valoare dintre toate actele oficiale. Mai invata si pe urma vorbeste !

      Nu va mai vaitati domnilor din ANRP ca nu mai aveti bani ,cand cu buna stinta a-ti bagat in buzunare dreptul nostru a fost bine.?nu mai dati vina pe avocati si executori ,am asteptat linistiti ani buni cu decizia in mana sa ne dati dreptul nostru,dar nu sa intamplat.Atunci am recurs la ultima forma de recuperare,asa cum si voi statul apelati la executori pentru a va face dreptate De ce pentru voi se poate si noi nu avem voie?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb