În ultimii ani, populaţia globului s-a confruntat cu numeroase crize care pun presiune constantă pe resurse. Pe lângă criza recentă în sănătate, criza climatică tot mai acută şi cea a securităţii hranei ridică necesitatea găsirii de soluţii sustenabile urgente. În acest context, EIT Food şi Impact Hub Bucharest au dezvoltat Challenge Labs, programul de ideaţie care identifică şi găseşte posibile soluţii pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, unde profesioniştii şi antreprenorii din domeniul agroalimentar se pot înscrie până pe 31 octombrie. Ediţia din acest an vizează găsirea de soluţii pentru prevenirea şi gestionarea risipei alimentare, pe de o parte, şi pentru accesibilizarea alimentaţiei sănătoase, pe de altă parte, fiind considerate principalele provocări ale industriei alimentare, conform unui comunicat remis redacţiei.
În cadrul Challenge Labs, profesionişti cu specializări diferite - de la profesori şi cercetători, la persoane care lucrează în companii de food & drinks, la antreprenori cu idei - îşi vor pune laolaltă cunoştinţele ca să rezolve provocări din acest domeniu. Timp de două săptămâni, aceştia vor participa la workshop-uri intensive, alături de alţi inovatori şi experţi şi vor învăţa să folosească metodologii diverse, cum ar fi service design şi design thinking. În plus, participanţii vor crea şi testa prototipuri de reprezentări vizuale, mockups etc, pentru care pot câştiga un premiu de 2.000 de euro.
"Din rolul nostru de EIT Food Hub România, conectăm acei reprezentanţi locali care au forţa de a pune lucrurile în mişcare. Acelaşi lucru ni l-am propus şi la Challenge Labs: vom aduce împreună know-how-ul unor profesionişti care să înveţe unii de la alţii, să construiască împreună şi să îşi crească în acest mod potenţialul de inovare", spune Irina Simulescu, reprezentant local EIT Food Hub. "În plus, experienţa de două săptămâni a programului este construită ca o programă intensivă de învăţare despre dezvoltare de soluţii şi servicii în domeniul agroalimentar - cu siguranţă, foarte valoroasă pentru orice profesionist în curs de formare sau specializare", adaugă aceasta.
Înscrierile în programul Challenge Labs sunt deschise pentru un public relevant, dintre care pot face parte: absolvenţii unei universităţi de profil sau din domenii adiacente, cercetătorii sau oamenii de ştiinţă, medicii, tinerii specialişti din agrifood şi industriile complementare, experţii din domeniu şi profesioniştii cu experienţă în agrifood sau domenii conexe.
Pentru a se înscrie în program, candidaţii trebuie să completeze formularul de pe site până la 31 octombrie 2021. În etapa de preselecţie, aplicanţii vor completa în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie un nou formular dedicat repartizării pe echipe. În final, participanţii selectaţi vor fi împărţiţi în echipe multidisciplinare şi vor lua parte la workshopuri în perioada 11 - 25 noiembrie, împreună cu experţi şi mentori.
Problema risipei alimentare şi accesibilizarea alimentaţiei sănătoase sunt provocările propuse echipelor participante
Echipele participante în program vor avea misiunea de a găsi soluţii pentru problemele stringente ale sectorului alimentar: pe de-o parte, pentru risipa alimentară cu care se confruntă producătorii şi consumatorii deopotrivă, pe de alta, facilitarea accesului la o alimentaţie sănătoasă pentru populaţia generală, cu venituri medii.
Echipele participante vor fi coordonate de mentori şi experţi din domeniu
Printre mentorii şi experţii care vor ajuta echipele să îşi atingă obiectivele se numără: Tudor Iacob - CEO & Managing Partner la Unison Plant Based, Mihai Mihu - Preşedinte al Asociaţiei Creştem România Împreună & Creator al Platformei Mall Ţărănesc, Dan C. Vodnar - Profesor şi Prorector la USAMV, Cluj Napoca, Laurenţiu Bănescu, fondator Zăganu Craft Beer, Alexandra Toderiţă, Director Executiv Centrul Român de Politici Europene.