GHEORGHE IALOMIŢIANU: "Cât timp băncile sunt singurul finanţator al statului, sigur că îşi fac politica"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2017

"Cât timp băncile sunt singurul finanţator al statului, sigur că îşi fac politica"

Piaţa de capital trebuie să fie accesată pentru finanţare de economie, iar statul trebuie să aibă curaj să facă listări, consideră Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe, actualmente prim-vicepreşedinte al Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR).

"Când vom avea o diversificare (n.r. a surselor de finaţare), şi băncile se vor repoziţiona. Cât timp băncile sunt singurul finanţator, sigur că îşi fac politica", a declarat domnul Ialomiţianu, în contextul în care, recent, politicienii au lansat atacuri la sistemul bancar şi la Banca Naţională a României, pe fondul creşterii dobânzilor.

Potrivit domniei sale, dacă am avea o piaţă de capital mai dezvoltată, banii din depozitele băncilor ar putea fi mobilizaţi mai bine, ca să ajungă în economie.

Gheorghe Ialomiţianu a explicat: "Poate nu ar trebui să ne uităm atât la ROBOR dacă nu am fi atât de dependenţi de bănci. Piaţa de capital oferă mai multe instrumente şi cred că economia ar funcţiona mult mai bine dacă Bursa s-ar dezvolta. Dar cineva trebuie să dea tonul, iar acel cineva ar trebui să fie statul, care ar trebui să listeze toate companiile mari (...). De ce trebuie să fim dependenţi numai de bănci? Cât am fost ministru de Finanţe, am fost dependenţi de bănci să ne finanţăm deficitul şi să refinanţăm datoria publică. Aţi văzut ce succes au avut titlurile de stat pentru populaţie, prin BVB".

Recent, Ministerul Finanţelor a anunţat că următoarea emisiune de titluri de stat pentru cetăţeni se va face prin Trezorerie, şi nu prin Bursă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cum ati ajuns sa il intrebati pe prostu satului?

    1. Esti cumva brasovean daca il cunosti ? Daca esti brasovean mai bine intreaba GROPARII si JNAPANII pesedeilor, tot brasoveanul rational AR LUA DE GULER HAIMANALELE PESEDISTE nita sau fercala ; ori BANDITUL adam, in cardasie cu hrebenciuc au contributi la EXTIRPAREA PADURILOR , cot la cot cu verestoy attila ! Ialomitianu a avut un singur defect :nu le-a tras SUTURI IN DOS EVAZIONISTILOR din timpul INFRACTORULUI a. nastase ,asta a gresit....

      Toate fabricile brasovene au fost puse pe butuci de CLICA PESEDISTA a lui nita si fercala ! INTRI IN PAMANT de RUSINE de cum hotelurile din centrul Brasovului arata ca dupa bmbardament din NEPASAREA lui fercala !!!

      Litere mari si litere mici, opreste-te omule ! Se vede ca ai oscilatii masive in creiere si imi este de ajuns cu dobinda robor d-apai sa mai citesc si pa tine !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb