Gheţea: "Nu suntem entuziasmaţi să facem provizioane"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 iunie 2014

Gheţea: "Nu suntem entuziasmaţi să facem provizioane"

Bancherii nu sunt "entuziasmaţi" că trebuie să provizioneze integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile şi cele aferente firmelor intrate in insolvenţă ca să le scoată din bilanţ, a declarat ieri preşedintele ARB, Radu Gheţea, care apreciază că este un "rău necesar".

Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "În ultima perioadă BNR a adoptat o normă prin care putem să scoatem din bilanţuri creditele neperformate provizionate în totalitate şi adiţional a venit cu două recomandări: prima privind provizionarea creditelor care au un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile şi pentru care n-au început procedurile judiciare de executare silită şi a doua de a proviziona 90% din creditele care au fost acordate clienţilor care au intrat în insolvenţă".

El a arătat că, în condiţiile celor două recomandări, provizioanele înseamnă cheltuieli mari şi o reducere a profitabilităţii sau chiar intrarea pe pierdere în cazul unor bănci.

În ceea ce priveşte CEC Bank, creditele neperformante provizionate integral se ridică la circa 80 milioane de lei, iar la nivelul sistemului bancar ajung la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Procesul de provizionare pentru creditele cu restanţe mai mari de 360 de zile, care cumulează 3,8 miliarde lei la nivel de sistem bancar, trebuie încheiat până la sfârşitul lunii iunie, iar pentru firmele intrate în insolvenţă până la finele lui septembrie.

Preşedintele ARB consideră că este mai bine ca băncile să vândă portofoliile de garanţii aferente creditelor neperformante unei firme specializate şi să se concentreze pe activitatea de vânzarea de credite.

În ceea ce priveşte provizionarea creditelor neperformante aferente companiilor intrate în insolvenţă, bancherii discută cu reprezentanţii BNR posibilitatea de a aplica un procent de provizionare diferenţiat în funcţie de durata insolvenţei, având în vedere că recuperarea pe acest segment este de sub 10%.

Radu Gheţea a atras atenţia că soldul creditării se va reduce în urma curăţării bilanţurilor de credite neperformante, fiind necesară înlocuirea acestora cu ceva nou, respectiv cu împrumuturi noi. El a propus îndreptarea atenţiei în acest an către volumul de credite nou acordate în locul soldului de credite, întrucât statisticile ar fi foarte "neplăcute".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb