Ghiţă a influenţat alegătorii din Republica Moldova, pentru a obţine voturi pentru Ponta

Elena Deacu
Anticorupţie / 24 iunie 2015

Ghiţă a influenţat alegătorii din Republica Moldova, pentru a obţine voturi pentru Ponta

Ghiţă: "Am interdicţie de a vorbi cu Victor Ponta"

DNA: Sebastian Ghiţă nu mai poate exercita mandatul de deputat

Actualizare 17:35 CSM sesizează Inspecţia Judiciară în urma afirmaţiilor lui Sebastian Ghiţă

Marius Tudose, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat astăzi Inspecţia Judiciară pentru a face verificări în urma afirmaţiilor lui Sebastian Ghiţă, pentru a se analiza dacă a fost încălcată justiţia.

"Ca urmare a afirmaţiilor domnului Sebastian Ghiţă Aurelian, deputat în Parlamentul României, emise în spaţiul public în data de 24 iunie 2015 şi preluate de mass media, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare", precizează comunicatul transmis de CSM.

(M.C.)

---

Actualizare 16:16 Sechestru pe 130 de milioane de lei la cele 51 de firme controlate de deputatul PSD

Postul Romania TV, afectat de sechestrul procurorilor

Odată cu extinderea urmării penale şi dispunerea unor noi măsuri şi interdicţii în cazul lui Sebastian Ghiţă, procurorii DNA au instituit şi un sechestru pe sumele existente şi pe cele ce urmează a fi încasate în conturile unor firme controlate de Ghiţă.

Societatea care deţine licenţă audiovizuală a postului România TV, Ridzone Computers SRL, dar şi firma care operează efectiv această televiziune de ştiri se află pe lista firmelor controlate de Sebastian Ghiţă pentru care procurorii au dispus sechestru, transmit surse din presă, citând referatul procurorilor.

Potrivit documentului citat, s-a dispus "luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile, bunurilor imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute, sumelor existente în conturile bancare, precum şi proprirea sumelor ce urmează a fi încasate în conturile aparţinând inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, fără limită de suma, în vederea asigurării confiscării speciale şi confiscării extinse". Măsură este aplicată şi unui număr de 51 de societăţi comerciale.

Printre acestea se numără societatea Ridzone Computers SRL, care deţine licenţă audiovizuală a postului România TV, dar şi pentru RTV Satellite Net SRL. Potrivit documentelor depuse la CNA, RTV Satellite Net, firma care operează efectiv postul de televiziune, este asociat cu 95% în Ridzone Computers, alături de Tronaru Radu Mihai (5%).

Măsurile luate în cazul celor 51 de firme se aplică "până la concurenţa sumei de 129.343.768 lei, cu excepţia fondurilor alocate plăţii salariilor angajaţilor şi a celor destinate achitării datoriilor către bugetele publice".

---

Actualizare 12:12

Sebastian Ghiţă a iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Victor Viorel Ponta, potrivit DNA. Suma remisă de Ghiţă pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro.

Ghiţă a declarat, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează "dărâmarea acestui guvern".

"O parte din dosar vizează alegerile prezidenţiale. Nu îmi cer scuze şi nu îmi pare rău că Partidul Social Democrat, Victor Ponta, eu, mulţi alţii am încercat să obţinem încrederea electoratului pentru funcţia de preşedinte al României. Am pierdut aceste alegerei prezidenţiale şi trebuie să oprim odată această regulă că după ce pierdem alegerile ceilalţi sunt distruşi, umiliţi, târâţi prin procuraturi, li se ameninţă familiile, li se sechestrează firmele lor, ale familiei, ale prietenilor, li se fac percheziţii mamelor şi aşa mai departe. Este o chestiune groaznică şi cred că trebuie să luptăm contra ei toţi. Eu unul o să o fac. Am interdicţie să vorbesc cu domnul Victor Ponta", a declarat Sebastian Ghiţă.

El a mai spus că "nu îl poate influenţa pe primul-ministru să îşi dea demisia atunci când doresc procurorii".

"Discuţii, întâlniri, ameninţări, luări la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenţa pe primul-ministru să îşi dea demisia atunci când doresc procurorii, nu am această influenţă asupra primului ministru al României chiar dacă dânşii cred asta. Nu o să intru în detalii pentru că mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie să vi le spun", a adăugat Ghiţă.

Deputatul a mai susţinut că acest dosar penal este unul politic, care vizează "dărâmarea Guvernului".

Sebastian Ghiţă a mai susţinut că a primit şi interdicţia de a-şi exercita mandatul de deputat şi că toate aceste măsuri sunt abuzive şi încalcă drepturile cetăţeanului.

"I-am spus procurorului că face teste şi nu cred că trebuie să fiu cobai eu sau alt deputat", a adăugat Ghiţă.

Procurorii DNA Ploieşti i-au interzis astăzi lui Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar, să îşi desfăşoare activitatea în calitatea de deputat în Parlamentul României şi, de asemenea, să părăsească localitatea Ploieşti.

Potrivit DNA, obligaţiile suplimentare din conţinutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acţiunii penale faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.

Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

În ordonanţa de modificare a controlului judiciar, procurorii arată că în perioada 2000 - 2015, Ghiţă a obţinut importante sume de bani în mod nelegal - prin traficarea influenţei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale. Banii au fost "spălaţi" printr-o multitudine de operaţiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceştia au fost folosiţi în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si preşedinţiale din anul 2014. Tranzacţiile financiare menţionate au avut ca scop şi rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de "spălare" se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.

Probele administrate au relevat două situaţii relevante pentru măsurile ce vor fi dispuse.

În primul rând, în derularea activităţii infracţionale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. şi S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni şi influenţe asupra şefului Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcţia de deputat pe care o deţine din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe şeful U.I.P. să efectueze plăţi către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiţii de nelegalitate şi în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăţi, comisionul stabilit pentru traficul de influenţă exercitat în favoarea agentului economic arătat.

Folosirea ascendentului conferit de funcţia de demnitar - deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetului Parlamentar Ghiţă Sebastian Aurelian şi adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcţie pe şeful U.I.P. şi asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în acelaşi scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcţie a şefului U.I.P.

În al doilea rând, Ghiţă controlează încă, direct sau indirect (prin interpuşi - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Operaţiunile efectuate de Ghiţă, prin intermediul acestor societăţi sunt incompatibile cu funcţia de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispoziţiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

O parte din sumele de bani obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de către Ghiţă Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.

Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când Ghiţă a candidat şi a câştigat un post în Camera Deputaţilor, o parte din banii "economisiţi" în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extraşi şi folosiţi pentru achiziţionarea de pe piaţa neagră de aşa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze.

Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăţilor controlate de acesta.

În acelaşi registru infracţional, Ghiţă a conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro.

---

Actualizare 11:44 Presă: Sebastian Ghiţă a primit interdicţie de a-şi exercita funcţia de parlamentar

Procurorii DNA Ploieşti i-au impus deputatul Sebastian Ghiţă, urmărit penal în dosarul lui Iulian Herţanu, interdicţia să-şi mai exercite funcţia de parlamentar, transmit surse din presă.

Ghiţă se află de aproximativ două ore în sediul DNA Ploieşti, unde este audiat.

---

Actualizare 09:33 Ghiţă a ajuns la DNA Ploieşti

Ghiţă: "Am primit citaţie"

Sebastian Ghiţă a declarat, miercuri, la intrarea la DNA Ploieşti, că a primit o citaţie săptămâna trecută, că nu ştie de ce a fost chemat şi dacă a fost extinsă urmărirea penală şi că speră "să nu se întâmple lucruri rele", adăugând: "Nu m-am gândit că vin să o caut pe soacra lui Moisescu".

Sebastian Ghiţă a ajuns la DNA Ploieşti miercuri dimineaţă, la ora 9.30, el spunând că săptămâna trecută a primit citaţie să se prezinte în faţa procurorilor.

Întrebat dacă ştia despre extinderea urmăririi penale împotriva sa, Ghiţă a răspuns: "M-aţi informat dumneavoastră. Săptămâna trecută am primit o citaţie să mă prezint la DNA. Nu m-am gândit că vin să o caut pe soacra lui Moisescu (n.r. -Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, urmărit în dosarul primarului Andrei Chiliman)".

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă să fie suspendat din funcţia de parlamentar, el a răspuns: "Mi-e tare teamă că o astfel de chestiune nu se poate întâmpla decât cu voia Camerei din care facem parte. Ştiţi că este o întreagă dezbatere în societate acum dacă nu cumva împotriva membrilor Camerei Deputaţilor şi membrilor Senatului, împotriva administraţiei locale, împotriva Guvernului nu există un fel de plan şi de idee de a le scoate practic din joc. Nu ştiu ce se întâmplă astăzi".

El a susţinut că nu cunoaşte noile acuzaţii sau dacă s-a extins urmărirea penală şi dacă sunt noi probe în dosarul său, însă va afla după discuţiile cu procurorii DNA.

Întrebat la ce se aşteaptă astăzi, Ghiţă a răspuns: "Mă gândesc că ar fi bine să nu se întâmple lucruri rele, dar nu poţi să ştii. Totuşi, în noiembrie au fost alegeri, au trecut câteva luni, după cum se vede au apărut acuzaţii împotriva premierului, împotriva familiei sale, împotriva mea, împotriva cercului său relaţional. Nu ştriu de ce se întâmplă toate lucrurile astea (...) Nu-mi dau seama exact ce se întâmplă astăzi în România, dar haideţi să avem răbdare şi să aflăm (...) E puţin surprinzător că după mulţi ani de zile imediat cum o zonă din eşichierul politic pierde alegerile împotriva ei apar dosare".

Ghiţă a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu a vorbit cu premierul Victor Ponta, aflat în Turcia.

---

Procurorii DNA vor extinde urmărirea penală pe numele deputatutui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputatul Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, transmit surse din presă.

Potrivit acestora, Ghiţă este acuzat de noi fapte de corupţie săvârşite înainte de 2012, dată la care a fost ales deputat într-un colegiu din judeţul Prahova, dar şi în perioada mandatului de parlamentar.

Sebastian Ghiţă este aşteptat, miercuri dimineaţă, la DNA Ploieşti, unde au fost citate, de asemenea, mai multe persoane apropiate acestuia, mai precizează sursele. Acestea au menţionat că procurorii vor extinde şi sechestrul asigurător asupra averii lui Ghiţă.

Sebastian Ghiţă s-a prezentat, în dimineaţa zilei de 16 iunie, la sediul DNA Ploieşti, pentru a-i fi adusă la cunoştinţă decizia prelungirii măsurii controlului judiciar dispusă faţă de el în dosarul lui Iulian Herţanu.

În aceeaşi zi, s-au prezentat la DNA Ploieşti şi Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma.

Iulian Herţanu, acţionar la SC Grossman Engineering Group SRL, a fost arestat preventiv pe 18 februarie şi plasat ulterior în arest la domiciliu, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală.

Aceleaşi acuzaţii au fost reţinute şi în cazul oamenilor de afaceri Mihail Marian Coman şi Vladimir Răzvan Ciorbă.

În aceeaşi cauză, sunt cercetaţi sub control judiciar Mircea Cosma, preşedinte al CJ Prahova, şi deputaţii Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă, cei din urmă fiind acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale şi împotriva omului de afaceri Liviu Munteanu, a directorului de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, şi a directorului SC Grossman, Ilie Drăgan.

Procurorii le-au mai audiat în această cauză pe mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, şi pe sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Cercetările în acest dosar vizează modul în care a fost acordat în ianuarie 2012 un contract având ca obiect "Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic" de către SC Hidro Prahova SA Ploieşti (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) asocierii SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euro Construct Trading 98 SRL.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma "Hertanu Projects" SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la "activităţi de servicii suport pentru învăţământ" sau intermedieri în comerţul cu animale.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Pentru ca ai furat si trebuie sa dai seama, banditule!

    1. Cuvantul de "bandit" este mult ingaduitor unei astfel de persoane ... ...mai ales ca are un tupeu de nedescris. Toata aceasta

      Toata aceasta "clica mafiota" Ghita + rudele lui Ponta sau construit sub directa indrumare a lui Ponta.

    Este un dosar politic!

    Aici e mana lui Basescu° 

    1. Daaa!

      Si a ticăloșilor de imperialiști americani! 

      ba este statul de drepti

      bineinteles ca este mana lui basescu dar e normal: daca nu_l darama pe ponta basescu este ca si mort dar nu numai el. ca sa scape de puscarie ,basescu va trebui sa scape de ponta. daca vom trai vom vedea...vor intra in puscarie multi basisti care sunt oameni cu pregatire militara(procurori,judecatori) iar salvarea lor va veni de la oprea. u n p r este calul trian introdus in p s d .G. oprea ii va salva pe basisti :fiind militar chiar este obligat sa o faca! cine ar putea sa_l salveze pe ponta? simplu:societatea civila !

      Societatea civila in frunte cu Dogaru!

      Pai IOANE draga.....tu vrei sa-i salvam pe acei politicieni care FURA din avutul societatii civile???? Societatea civila vrea sa fie condamnati si sa se ia averea proportional cu ce au furat imultit cu indicile de inflatie de la data furtului..... Si mai mult ca atat sa-i izolam politic si sa nu mai ocupe functii in institutiile de stat. Ce zici ???

      de acord, dar acum a venit randul astora care se credeau mari si tari! pe urma vedem noi . ..

      comunistule. ai ramas cu avutul obstesc in cap. mars de aici.

      Esti c-am agresiv. ...obstesc si societatea civila sunt diferite mai prostule...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb