"Goldman Sachs", "Allianz" şi "American Express" vor 10% din cea mai mare bancă din China

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2005

Banca americană "Goldman Sachs Group", printr-un grup de investiţii, compania germană de asigurări "Allianz" AG şi societatea emitentă de carduri "American Express Co." intenţionează să cumpere 10% din "Industrial & Commercial Bank of China", cel mai mare creditor din ţară, în schimbul sumei de 3,1 miliarde de dolari, susţin părţi implicate în afacere, citate de agenţiile de presă străine. Acestea arată că "GS Capital Partners", "Allianz" şi "American Express" au semnat, în această săptămînă, un memorandum de înţelegere în vederea achiziţionării cotelor menţionate. "GS Capital Partners V", fondul aparţinînd băncii "Goldman Sachs", care administrează bani pentru angajaţi şi clienţi, va prelua acţiuni în valoare de 1,8 miliarde de dolari, în vreme ce "Allianz", cel mai mare asigurător din Europa, va aloca achiziţiei un miliard de dolari. "American Express", al patrulea emitent de carduri din SUA, va investi între 200 şi 300 de milioane de dolari.

"Alianţa dintre cele trei entităţi va ajuta, în mod cert, la extinderea Industrial Bank", declată Zhang Daiwei, analist la "United Securities Co." din Shanghai. În opinia sa, ceea ce lipseşte băncii chineze este o gamă diversificată de operaţiuni, care ar face din aceasta un conglomerat financiar precum "Citigroup" din SUA, care are diverse activităţi, de la investment banking la asigurări sau administrare de active.

"Industrial Bank" oferă, deja, carduri de credit în China în baza parteneriatului cu "American Express". Specialiştii spun că, în această ţară, plăţile efectuate prin cardurile de credit ar putea să atingă 72 de miliarde de dolari pînă la finele anului în curs. Dacă achiziţia va avea loc, "Allianz" va obţine o cotă sporită pe piaţa asigurărilor din China, controlată în proporţie de aproximativ 98% de companiile autohtone. Industria de profil a crescut cu o medie anuală de 25% în ultimii cinci an, potrivit datelor autorităţilor chineze de regulementare din domeniul asigurărilor.

"Industrial Bank" a primit 15 miliarde de dolari din partea guvernului în luna aprilie. Banca plănuieşte să vîndă acţiuni printr-o ofertă publică după anul 2006. În plus, instituţia intenţionează să-şi reducă creditele fără acoperire cu 75% în acest an. "Industrial Bank", care are peste 100 de milioane de clienţi, a raportat un profit operaţional neauditat de 41,6 miliarde de yuani pentru prima jumătate a anului în curs, în creştere cu 7% faţă de perioada similară a anului anterior. Activele totale ale companiei însumează 5.700 miliarde de yuani.

Dacă "Goldman Sachs", "Allianz" şi "American Express" vor realiza investiţia, aceasta va egala preţul plătit de "Royal Bank of Scotland Group" Plc, "Merrill Lynch & Co." şi "Li Ka-shing Foundation" (3,1 miliarde de dolari) pentru 10% din "Bank of China", a doua bancă din ţară. Băncile americane şi europene au cheltuit 8 miliarde de dolari pe participaţiile achiziţionate la instituţiile creditoare din China, urmărind să pătrundă pe o piaţă care creşte de două ori mai rapid decît economia SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb