Europa de Est le oferă băncilor o creştere atractivă pe termen lung, dar investitorii trebuie să fie selectivi, deoarece redresarea este inegală în regiune, estimează specialiştii băncii americane "Goldman Sachs Group" Inc.
Frederik Thomasen, analist "Goldman", afirmă: "Tendinţele macroeconomice şi cele din sectorul bancar variază semnificativ în regiune şi probabil se vor menţine astfel pe termen mediu. Credem că acest fapt oferă oportunităţi, dar necesită selectivitate".
"Goldman Sachs" a plasat acţiunile băncilor "Erste Group Bank" AG (Austria) şi "UniCredit" SpA (Italia) pe lista "conviction buy", sfătuind investitorii să aleagă conglomerate bine poziţionate, care profită de pe urma aprecierii. De asemenea, banca americană a recomandat spre achiziţie acţiunile "KBC Groep" NV din Belgia şi "Société Générale" SA din Franţa.
Polonia este lider al redresării economice din Europa de Est, fiind singurul stat membru al UE care a evitat recesiunea în 2009. Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu 1,7% anul trecut.
"Polonia oferă cele mai atractive condiţii operaţionale pe termen mediu, iar statele baltice - cele mai reduse", apreciază "Goldman Sachs". În ce priveşte dinamica atractivă a pieţei bancare pe termen lung, banca americană evidenţiază avantajele din Slovacia, Cehia şi Slovenia, şi atrage atenţia că Serbia, Letonia şi Ucraina sunt cele mai puţin atractive.
Economia Letoniei a scăzut cu 17,7% în ultimul trimestru din 2009, iar rata şomajului din această ţară s-a apropiat de 20%.