Goldring vede acţiunea OMV Petrom în intervalul 0,78-0,82 lei, peste preţul din piaţă

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 5 noiembrie

Sura foto: www.omvpetrom.com

Sura foto: www.omvpetrom.com

English Version

Departamentul de Analiză al casei de brokeraj estimează că producătorul de petrol şi gaze va obţine un profit net de cinci miliarde lei, în acest an, uşor peste nivelul bugetat de companie

Pentru estimarea intervalului ţintă al preţului acţiunii, Goldring foloseşte metoda fluxului de numerar actualizat şi metoda multiplilor de piaţă

Departamentul de Analiză şi Strategii de piaţă al casei de brokeraj Goldring îşi menţine preţul ţintă pentru acţiunea OMV Petrom (SNP) în intervalul 0,78 - 0,82 lei, estimat în primăvară, conform unui raport publicat la finele săptămânii trecute.

Este un preţ cu 5,6 - 11% peste cotaţia de vineri a acţiunii companiei, de 0,7385 lei.

În raport se arată că, veniturile OMV Petrom au scăzut cu 11% în trimestrul al treilea al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 9,43 miliarde lei. "Acest declin a fost cauzat în special de scăderea preţurilor şi a volumelor la vânzările de gaze naturale şi energie electrică. Rezultatele sunt, însă, parţial compensate de creşterea preţurilor la electricitate", conform documentului.

Profitul net CCA atribuibil acţionarilor s-a redus cu 33%, ajungând la 1,38 miliarde lei, de la 2,06 miliarde lei în cel de-al treilea trimestru al anului precedent. "Scăderea accentuată reflectă dificultăţile întâmpinate în mediul de reglementare şi costurile crescute, impactul contribuţiei de solidaritate şi reglementările care au influenţat negativ marjele de profit la gaze naturale şi electricitate", potrivit Goldring.

La nivelul primelor nouă luni, OMV Petrom a generat venituri de 26,7 miliarde lei, o scădere de 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. "Factorii majori (n.r. ce au influenţat rezultatul) au inclus scăderea preţurilor internaţionale la petrol şi gaze naturale şi volumul mai scăzut al vânzărilor în segmentul Gaze şi Energie", conform raportului.

EBITDA a fost semnificativ influenţat de scăderea marjelor în toate segmentele de activitate, în special în Rafinare şi Marketing, unde marja de rafinare a scăzut cu 58%. "Fluxul de numerar din activităţi operaţionale s-a redus cu 26%, la 5,98 miliarde lei, în timp ce fluxul extins, după plata dividendelor, a înregistrat ieşiri de numerar de 1,75 miliarde lei", potrivit raportului.

Pentru 2024, OMV Petrom estimează un preţ mediu al ţiţeiului Brent între 80 şi 85 de dolari/baril, aliniindu-se cu previziunile generale ale pieţei pentru o stabilizare moderată a preţului, în ciuda fluctuaţiilor cauzate de incertitudinile geopolitice şi de politicile de producţie OPEC+. Această prognoză se încadrează în intervalul anticipat şi de alte instituţii financiare majore, reflectând echilibrul fragil între cererea globală în creştere lentă şi factorii ce limitează oferta, cum ar fi tăierile de producţie din partea cartelului OPEC+ şi potenţialele perturbări în producţia din Orientul Mijlociu, mai spun cei de la Goldring.

Pentru ultimul trimestru al anului, echipa casei de brokeraj estimează că OMV Petrom va obţine venituri din vânzările către clienţii externi de circa 9,3 miliarde lei, ceea ce ar rezulta într-o depăşire a cifrelor bugetate pe întreg anul cu aproximativ 9%. "În ceea ce priveşte rezultatul net preconizat, pentru ultimul trimestru al anului estimăm raportarea unei cifre de aproximativ 1,1 miliarde lei, ceea ce rezultă într-un rezultat net pe întreg anul de aproximativ cinci miliarde lei, uşor sub valorile bugetate de către management", se menţionează în raport.

Pentru acest an, OMV Petrom şi-a bugetat un profit net de aproape 5,2 miliarde lei, cu 31% peste cel din 2023.

Estimarea intervalul ţintă al preţului acţiunii OMV Petrom de către cei de la Goldring are la bază metoda fluxului de numerar actualizat, prin care au obţinut un preţ de 0,7837 lei pe titlul şi metoda evaluării prin multipli, prin care au obţinut un preţ de 0,824 lei pe titlu. Estimarea are un orizont de timp de douăsprezece luni.

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la 46 miliarde lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb