Compania americană "Google" Inc., care deţine cel mai popular motor de căutare pe Internet, a ameninţat că îşi va întrerupe operaţiunile pe piaţa chineză, după atacurile informatice masive ce vin din această ţară, care îi vizează pe militanţii chinezi pentru drepturile omului.
"Google" a indicat că aceste atacuri, care au atins cel puţin 20 de alte societăţi, au relansat dezbaterea asupra libertăţii de exprimare din China, în condiţiile în care, în 2006, când a decis să intre pe piaţa acestei ţări, grupul s-a gândit că un acces larg la Internet ar fi un factor de deschidere.
"Am detectat un atac foarte sofisticat şi ţintit contra infrastructurii întreprinderii, venind din China, şi care a avut ca rezultat un furt de proprietate intelectuală", a afirmat David Drummond, responsabilul juridic al "Google". Acesta a menţionat: "Atacul a atins cel puţin 20 de companii din numeroase sectoare, mai ales al internetului, finanţelor, tehnologiei, presei şi chimiei". Societăţile în cauză nu au fost nominalizate.
Reprezentanţii "Google" susţin că au dovada din care rezultă că primul obiectiv al atacurilor era acela de a intra în conturile Gmail ale militanţilor chinezi pentru drepturile omului, şi au estimat că atacul nu şi-a atins scopul (accesarea conţinutului mesajelor).
Secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut o explicaţie oficială Chinei. "Aşteptăm o explicaţie din partea guvernului chinez. A putea lucra cu încredere în spaţiul virtual este fundamental într-o societate şi într-o economie moderne", a spus Hillary Clinton.
Din cauza atacurilor şi a politicii de supraveghere din China, "Google" nu vrea să mai cenzureze căutările pe site-ul google.cn, aşa cum cer autorităţile, drept pentru care va lansa discuţii cu acestea.
Site-ul chinez google.cn a fost lansat în ianuarie 2006, în China, iar după patru ani de prezenţă în ţara care are cel mai mare număr de internauţi din lume, Google ocupă 29,1% din piaţă, în vreme ce motorul de căutare local Baidu deţine 61,6% din piaţa de profil.