• Procentul persoanelor pensionate înainte de împlinirea vârstei standard sau a stagiului complet de cotizare este de aproape 60%
Trei sferturi dintre respondenţii unui sondaj online afirmă că îşi doresc să iasă la pensie înainte de 60 de ani. Studiul a fost realizat de ING Asigurări de Viaţă împreună cu Hotnews.
Procentul este cu atât mai relevant cu cât peste 70% dintre respondenţi sunt bărbaţi (în cazul cărora vârsta de pensionare ar putea fi ridicată la 65 de ani) iar majoritatea sunt la curent, conform sondajului, cu prevederile legale în această privinţă. Astfel, 36% din totalul celor peste 9.150 de respondenţi spun că ar vrea să se pensioneze la o vârstă cuprinsă între 56 şi 60 de ani, 30% între 45 şi 55 de ani, iar 9% înainte de 45 de ani. Peste jumătate dintre participanţii la sondaj (54%) sunt tineri cu vârsta sub 35 de ani, o cincime au între 36 şi 45 de ani şi un sfert peste 45 de ani.
Vârsta standard de pensionare este, în prezent, de 58 de ani pentru femei şi 63 de ani pentru bărbaţi, însă numărul celor care aleg să se pensioneze înainte de a împlini această vârsta este în continuă creştere.
Astfel, numărul pensionarilor anticipaţi sau fără stagiu complet de cotizare s-a dublat în ultimii 19 ani, reprezentând actualmente 59% din total, conform datelor MMFPS, INSSE şi CNPAS.
Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurări de Viaţă, explică: "Asistăm la două tendinţe de sens opus: pe de o parte, se discută despre creşterea şi egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei la 65 de ani, astfel încât sistemul public să răspundă schimbărilor demografice. Pe de altă parte, tot mai mulţi români îşi doresc să se poată retrage din activitate înainte de împlinirea vârstei standard. Acest lucru este realizabil mai ales pentru cei care îşi pregătesc din timp terenul şi economisesc din timp şi constant pentru a-şi păstra, şi după pensie, nivelul de trai cu care s-au obişnuit".
• Cum ne putem asigura o pensie mai mare?
Conform sondajului, cei mai mulţi dintre respondenţi (40%) cred că vor beneficia de o pensie de la stat egală cu valoarea a 30-50% din ultimul salariu încasat înainte de pensionare. Aproape la fel de mulţi (38%) se aşteaptă la o pensie echivalentă cu jumătate din ultimul salariu iar 22% la una mai mică de o treime. În aprilie, pensia medie de stat a fost de 708 lei, reprezentând aproximativ 50% din salariul mediu net.
Cei care îşi doresc un venit mai mare decât pensia asigurată de sistemul public şi de cel privat obligatoriu, pot să contribuie suplimentar la un plan de asigurare cu componentă de pensie sau la o pensie facultativă.
În cazul asigurărilor de viaţă cu componentă de pensie clienţii pot decide singuri vârsta la care beneficiază de pensia suplimentară, precum şi valoarea, modalitatea şi frecvenţa cu care primesc rentele.
Pentru a beneficia timp de 15 ani de o rentă lunară de 365 lei, începând cu vârsta de 56 de ani, prima de asigurare pe care ar trebui să o plătească un client la o poliţă cu componentă de pensie de tip Merit de la ING este de 2.000 de lei pe an, reprezentând în medie 166 lei/lună. În acest exemplu, perioada de plată a primelor este de 20 de ani, considerând un grad de risc moderat al investiţiilor si un randament mediu de 8,5% pe an, suma asigurată la deces fiind de 10.000 lei. Exemplul prezentat este o estimare, realizată pe baza unui set de condiţii standard. Estimarea poate varia în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi starea de sănătate, ocupaţie/ hobby, practicarea anumitor sporturi, rezidenţa şi de situaţia financiară.
1. Pensionare barbati
(mesaj trimis de cobra în data de 06.08.2009, 09:51)
N-are cum sa se ridice varsta de pensionare la barbati la 65 ani pentru ca chiar se face la 65 ani. Poate pentru femei. E altceva.