Gluma expoziţiilor cu "cărţi ştiinţifice" scrise în penitenciar se îngroaşă. După expoziţia "Cărţi cu răspundere limitată", deschisă săptămâna trecută la Biblioteca Naţională, acum se află în plină desfăşurare o alta, la Biblioteca Judeţeană "Ioan N. Roman" din Constanţa, dedicată cărţilor scrise la Penitenciarul Poarta Albă. O glumă la care toată lumea râde la prima audiţie stârneşte enervare în rândul aceluiaşi public dacă este repetată de mai multe ori. În ceea ce priveşte aceste expoziţii mai există şi pericolul ca, dacă, fie şi cu o undă groasă de ironie, se repetă de prea multe ori de către instituţii prestigioase că "lucrările" elaborate pentru reducerea unor pedepse sunt cărţi ştiinţifice, să se ajungă la situaţia în care publicul chiar să creadă acest lucru.
Biblioteca Judeţeană "Ioan N. Roman" din Constanţa expune, de la începutul săptămânii, în holul instituţiei cărţile semnate de deţinuţi de la Penitenciarul Poarta Albă, după ce în prealabil şi-a consultat pe această temă cititorii pe contul de facebook al insituţiei: "Buna ziua, având în vedere reacţia publică la publicarea unor cărţi de către autori aflaţi în penitenciare, vă rugăm să vă exprimaţi dacă ar fi bine ca Biblioteca Judeţeană Constanţa să expună astfel de lucrări, pe o perioadă de o săptămână. Vă mulţumim." Publicul constănţean va putea să vadă cărţi scrise de Miron Mitrea ("Amintiri... subiective. Momente de istorie imediată" şi "Noi nu facem politică"), Ioan Becali ("Arbitrul şi rolul său în fotbal"), Victor Becali ("Managementul cluburilor de fotbal, al sporturilor afiliate şi al organizaţiilor sportive" şi "Statistica campionatelor mondiale de fotbal din toate timpurile"), dar şi ale unor persoane care au deţinut funcţii înalte la nivelul judeţului şi au ajuns după gratii, precum Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, sau Viorel Costache şi Neculai Coman, foşti şefi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.
De o mai "largă respiraţie culturală" se dovedeşte a fi expoziţia "Cărţi cu răspundere limitată", deschisă la Biblioteca Naţională a României, care cuprinde 80 de volume publicate în închisoare. Gigi Becali, George Copos, Cristi Borcea, Dan Voiculescu, Adrian Năstase, Nicolae Mischie, Antonie Solomon, Dinel Staicu,Sorin Apostu, Maximilian Bălăşescu şi Sorin Ovidiu Vîntu se numără printre autorii de volume expuse...admiraţiei publicului. Vitrinele mult prea generoase conţin cărţi precum "A patra cale", "Economia românească: realităţi şi perspective de dezvoltare", "Efectul de antrenare a investiţiilor străine în economia românească: 1990-2014" ,"Investiţiile străine directe - vector al dezvoltării economice", "Omenirea, încotro?" , "Managementul riscului la accesarea şi gestionarea fondurilor europene" şi "Clasa de mijloc: teoria şi practica antreprenorială" - de Dan Voiculescu , "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolelele XIV-XVI", "Franciză vs management în industria hotelieră", "Tăşnadul medieval: monografie locală", "Turismul european durabil şi provocările lui" - de George Copos, "Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară" - de Gheorghe Popescu, "Am fost preşedintele unui vis: Dinamo Bucureşti" - de Cristi Borcea, "Competiţia", "UEFA Europa League: în căutarea identităţii" şi "Ultimii 11: participarea echipelor de club în competiţiile continentale 2004-2015: statistici, tendinţe, perspective"- de Mihai Stoica.
1. Porcii astia nu au urma de rusine!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 10.02.2016, 11:58)
Cartile scrise cu adevatat de detinuti nu ridica nici un semn de intrebare. Dar sa platesti pe altii sa scrie carti in numele tau este o intreprindere cu adevarat de puscariabil.