Publicul larg, dar şi specialiştii au căutat cu înfrigurare, la recent încheiatul Târg Internaţional Gaudeamus, câteva dintre cărţile scrise în spatiile gratiilor de deţinuţii "vedetă", dar demersul s-a soldat cu un eşec total. Există şi o posibilă explicaţie pentru aceste "absenţe de marcă" din cadrul târgului, valoarea respectivelor lucrări a fost evaluată de către autori, din start, în zile de libertate, iar la un astfel de eveniment cărţile se vând pe bani. Cum conversia se face mai greu, publicul larg a rămas cu insatisfacţia de a nu se putea bucura de operele ştiinţifice (există comisii care au certificat acest lucru) ale unora dintre cei mai bogaţi şi cunoscuţi compatrioţi. Chiar dacă şansele de a găsi în librării una dintre aceste cărţi sunt minime, vom reaminti principalele titluri apărute în 2015.
Gigi Neţoiu, fost deputat, fost investitor în fotbal, a scris în puşcărie, până acum, trei cărţi, toate fiind publicate de editura Sitech: "Finanţarea agriculturii româneşti, înainte şi după aderarea României la Uniunea Europeană", "Evoluţia exploataţiilor agricole în România", " Evoluţia economică a Olteniei". Pentru cititorii care insistă să citească măcar un volum semnat de Gigi Neţoiu trebuie precizat că potrivit unor dezvăluiri apărute în presă, volumul "Finanţarea agriculturii româneşti înainte şi după aderarea României la Uniunea Europeană" conţine pasaje întregi, fără citarea sursei, din nenumărate site-urile, printre care şi cele ale Comisiei Europene, Guvernului României şi Institutului Naţional de Statistică. Gică Popescu, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, dar şi al Barcelonei, a scris, până la momentul eliberării din penitenciar patru volume: "Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară", "Consideraţii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel şcolar", " Fotbal pentru viitori fotbalişti profesionişti" şi "Personalitatea sportivului". Unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai acestei ţări, Ioan Niculae , a reuşit în doar câteva luni să scrie şi să publice nu mai puţin de cinci cărţi, titlurile a două fiind deja cunoscute: "Bioetanolul, combustibilul viitorului" şi "Valorificarea energetică a biomasei". "Muntele Athos, patria Ortodoxiei", "Becali şi Steaua" (ambele de Gigi Becali, fost europarlamentar şi deputat), "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI" (George Copos, fost vicepremier) , "Economia românească : realităţi şi perspective de dezvoltare" ( Dan Voiculescu, fost senator) sunt alte titluri interesante.
Reamintim că, atunci când intenţionează să se apuce de scris, pentru a se încadra în limitele legii, deţinuţii trebuie să anunţe conducerea închisorii în legătură cu lucrarea ştiinţifică pe care doresc să o elaboreze şi să prezinte şi o recomandare privind relevanţa tematicii din partea unui cadru universitar cu competenţe în respectiva specialitate. Ulterior, se stabileşte un program strict, zile şi ore, în timpul căruia să scrie respectiva lucrare. Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, la articolul 96, se referă la partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale: " În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate".
Rămâne de neînţeles atitudinea autorilor şi a editurilor, care nu depun eforturi mai mari pentru ca aceste lucrări ştiinţifice să ajungă la un public mai larg. Poate o eventuală modificare a legii, cerută de procurori, ar trebui să vizeze şi acest aspect.