Grecia are premier interimar

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 mai 2012

Grecia are premier interimar

Noile alegeri generale, programate în 17 iunie

Grecia l-a mandatat, ieri, pe judecătorul Panagiotis Pikramenos să formeze un guvern interimar în calitatea de premier care i-a fost încredinţată în vederea organizării alegerilor programate pentru data de 17 iunie.

După discuţiile pe care le-au purtat ieri cu preşedintele ţării, Karolos Papoulias, liderii partidelor politice din Grecia au acceptat propunerea ca preşedintele Consiliului de Stat, Panagiotis Pikramenos, să conducă guvernul interimar până la alegeri. Pikramenos, în vârstă de 67 de ani, a fost numit în 2010 preşedinte al Consiliului de Stat din Grecia, curtea administrativă superioară din ţară.

După primirea mandatului, Pikramenos a declarat: "Va fi un guvern interimar, potrivit Constituţiei, care are un singur scop - să conducă ţara la alegeri. Nimeni nu poate nega că ţara noastră trece prin momente grele, însă trebuie să asigurăm prestigiul Greciei şi tranziţia lină la un nou guvern politic".

Pikramenos urma să-şi formeze Cabinetul ieri seara, cu un număr limitat de miniştri, iar acesta ar trebui învestit astăzi.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie din Grecia, Syriza, blocul de stânga care se opune măsurilor de austeritate, ar învinge în scrutinul de luna viitoare, însă nu va obţine majoritatea parlamentară. În alegerile din 6 mai, care nu au avut un rezultat concludent, Syriza a obţinut locul al doilea, după Noua Democraţie (dreapta).

Amintim că, la data de 15 mai, preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a eşuat în încercarea de a intermedia crearea unui nou guvern politic. Drept urmare, ieri a avut loc o întrunire a liderilor de la Atena pentru numirea premierului interimar.

Oficialii UE se tem că, în situaţia în care alegerile din Grecia vor fi câştigate de o formaţiunie care se opune măsurilor de austeritate, ţara ar putea ieşi din zona euro.

Ieri, după anunţul privind stabilirea datei alegerilor în Grecia, moneda unică europeană s-a apreciat faţă de cea americană. La ora 10.36, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,2748 dolari, mai mare cu 0,2% faţă de ziua precedentă.

Consecinţele ieşirii Greciei din zona euro sunt greu de estimat, însă o astfel de situaţie ar putea degenera uşor într-o "harababură", declară Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Efectele colaterale, lanţul de consecinţe care ar putea rezulta din ieşirea Greciei din zona euro sunt foarte greu de evaluat", a spuns Lagarde, într-un interviu acordat postului TV France24.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb