Sindicatele din Grecia au intrat ieri, pentru 24 de ore, într-o grevă generală, ca semn de protest faţă de proiectul guvernamental privind reforma pensiilor. Mişcarea a afectat grav serviciile publice şi transporturile - urbane, maritime, feroviare şi aeriene.
Apelul la mobilizare a fost lansat de Confederaţia generală a muncitorilor greci (GSEE, cu 600.000 de membri) şi de federaţia funcţionarilor (ADEDY, cu 200.000 de membri), care sunt nemulţumite de proiectul de reformă propus de actualul guvern conservator de la Atena referitor la sistemul de pensii.
Spaţiul aerian al Greciei a fost închis avioanelor civile, din cauza grevei totale a controlorilor aerieni. Vapoarele erau, toate, ancorate în porturi, iar Societatea Naţională a Căilor Ferate (OSE) şi-a redus la nouă numărul de trenuri aflate în circulaţie.
Medicii şi farmaciştii erau, la rândul lor, în grevă, iar în spitale au fost acceptate numai cazurile urgente.
Şcolile, băncile, companiile de utilitate publică, printre care Poşta, serviciul de electricitate sau operatorul naţional de telecomunicaţii, şi-au încetat activitatea. Sindicatul jurnaliştilor s-a alăturat, şi el, grevei.
La rândul lor, angajaţii din justiţie şi avocaţii au anunţat o grevă de 48 de ore, astfel că tribunalele au fost închise.
Mişcarea de protest care a paralizat întreaga Grecie a fost un avertisment adresat premierului Costas Karamanlis. Acesta este presat de UE să reducă drastic numărul celor pensionaţi înainte de termenul legal şi al caselor de pensii - cu cel puţin o zecime faţă de numărul actual - aproximativ 170. Deşi urmează să depună controversatul proiect de lege, guvernul grec a promis, totuşi, că nu va creşte vârsta legală de pensionare (65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei) şi a exclus reducerea pensiilor.
Specialiştii arată că, dacă nu vor fi luate măsuri, sistemul elen de asigurări sociale s-ar putea prăbuşi în 15 ani.