Grecia şi creditorii rămân în impas

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iunie 2015

Grecia şi creditorii rămân în impas

Impasul dintre autorităţile elene şi creditorii externi ai Greciei, pe marginea reformelor economice cheie, se menţinea şi ieri după ce întrevederea dintre premierul grec Alexis Tsipras şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu a reuşit să genereze un acord pentru deblocarea fondurilor necesare Atenei.

Formaţiunea aflată la guvernare în Grecia nu este de acord cu măsurile propuse de creditori în schimbul banilor, iar timpul se scurge în defavoarea elenilor care, astăzi, trebuie să onoreze o plată de 300 de milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI). Premierul elen spune că această plată va fi făcută. Alte date scadente pentru rambursarea datoriilor către FMI sunt 12, 16 şi 19 iunie.

În prima parte a zilei de ieri, Tsipras s-a întâlnit cu Jean-Claude Juncker, iar observatorii anticipau că aceasta se va solda măcar cu "o schiţă" a unui acord pentru deblocarea tranşei de 7,2 miliarde de euro de care mai poate beneficia Grecia din acordul de salvare pe care l-a obţinut în 2010 de la creditorii internaţionali.

Deşi se pare că au făcut unele progrese în cadrul discuţiilor, înţelegându-se pe marginea ţintelor de surplus bugetar primar, părţile nu au aceleaşi păreri în privinţa TVA şi a pensiilor.

Ministrul elen al Securităţii Sociale, Dimitris Stratoulis, a declarat în Parlament: "Întregul pachet de propuneri transmise ieri (n.r. miercuri) de creditori sunt respinse de guvernul nostru".

Oficialul de la Atena a sugerat că partenerii din zona euro vor să impună în Grecia un "neo-colonialism".

La rândul său, premierul Tsipras a declarat că "propunerea Greciei este singura realistă şi constructivă de pe masă". În opinia sa, "există puncte pe care nimeni nu le poate considera drept bază pentru discuţii". Oficialul elen s-a referit la tăierea pensiilor mici şi creşterea TVA pentru electricitate.

Discuţiile dintre Grecia şi creditori sunt programate să continue zilele acestea.

Comisia Europeană a informat: "Au fost făcute unele progrese în înţelegerea poziţiilor reciproce asupra diferitelor propuneri. Am decis să ne întâlnim din nou. Această muncă intensă va continua".

Alexis Tsipras: "Vorbim despre o ţară care, în ultimii cinci ani, a suferit o catastrofă economică majoră, a pierdut 25% din PIB după cinci ani de austeritate dură. Propunerile care readuc idei ca tăierea celor mai mici pensii sau majorarea TVA la electricitate nu pot fi baze de discuţii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb