Green Group , implicată în cea mai mare campanie de reciclare a deşeurilor electrice din Buzău

ANA FELEA
Miscellanea / 20 octombrie 2021

Green Group , implicată în cea mai mare campanie de reciclare a deşeurilor electrice din Buzău

Buzăul a lansat şi se pregăteşte să demareze cea mai mare campanie de reciclare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice organizată până acum în judeţ.De altfel, pentru prima dată într-o astfel de campanie sunt implicate atât autorităţile locale, firma locală de salubrizare, un reprezentant al producătorilor dar şi cel mai mare reciclator din România. "Buzăul, un oraş deschis curăţeniei" reprezintă o premieră pentru Buzău dar reprezintă o iniţiată unică şi la nivel nţional despre care Constantin Damov, CEO Green Group, partener al acestei campanii, spune că s-ar putea transforma într-un program pilot implementat cu succes şi în alte judeţe din ţară.

Într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune local din Buzău, Constantin Damov, CEO Green Group, a explicat ce înseamnă această campanie care se va derula la Buzău timp de o lună de zile dar şi cum ar putea deveni acest sistem un exemplu naţional.

"Acest program este unic la nivel naţional, pentru că în aceeaşi regiune se găsesc consumatorii, firma de salubritate, primăria şi inclusiv soluţia finală, respectiv reciclarea. Deci pe raza municipiului Buzău va avea loc un fenomen de economie circulară, şi anume acela prin care să demonstrăm că viitorul oraşului Buzău şi, de altfel, al omenirii va fie economia circulară, adică nu va mai exista un produs pe care noi l-am folosit şi pe care l-am aruncat. El trebuie să intre un ciclu închis care la final să asigure reintegrarea materialul folosit într-un nou ciclu industrial. Asta se va întâmpla în Buzău. Se vor colecta deşeurile, vor fi raportate la Primărie. ECOTIC, reprezentantul producătorilor, va finanţa costul de colectare, iar Green Group va asigura reciclarea acestuia. Practic, este un flux care întrerupe fluxul cu care noi eram obişnuiţi, să strângem şi să aruncăm la gunoi. Este o campanie specială şi eu sunt convins că va fi un succes de nivel naţional", a precizat Constantin Damov, CEO Green Group, la Focus News.

Constantin Damov a dat şi câteva cifre cu privire la cantităţile ce ar putea fi colectat în această campanie. Domnia sa a explicat şi ce ar însemna un scenariu optimist, adică un rezultat reuşit, dar şi ce ar putea reprezenta un eşec al iniţiativei de a aduna deşeurile electrice, electronice şi electrocasnice de la populaţie.

"Noi ne aşteptăm ca în urma acestei campanie să se colecteze câteva zeci de tone. N-aş vrea să dau un pronostic, însă unul optimist ar fi 70-80 tone, iar unul pesimist circa 20-30 de tone", a spus Constantin Damov.

De altfel, Buzăul nu a fost nici până acum fruntaş la colectare, cum nici România nu îşi atinge ţintele de mediu asumate la nivel european.

"România are o ţintă de realizat şi suntem în coada clasamentului european la rata de reciclare, iar o acţiune ca aceasta nu poate decât să dea un impuls României. Buzăul nu este pe o poziţie fruntaşă, dar sperăm să dăm un impuls prin această acţiune şi ceea ce vedem acum, în cele patru săptămâni, să se transforme într-o activitate cotidiană obişnuită pe care noi o aşteptăm. Pentru noi, ca sursă de materie primă, judeţul Buzău este undeva , aş spune, proporţional cu populaţia, în a doua treime a clasamentului oraşelor care ne dau nouă deşeurile de echipamente electronice şi electrice", a mărturisit CEO Green Group.

Cauzele acestui eşec naţional şi local o reprezintă tocmai lipsa unei infrastructuri adecvate prin care să se asigure continuitatea colectării. Practic exista unor puncte de colectare permanente astfel încât, atunci când au un deşeu de aruncat, oamenii să ştie unde îl pot duce.

"Problema nu este a lipsei interesului. Cineva care are un deşeu pur şi simplu nu are unde să-l ducă, chiar dacă ar vrea lucrul acesta. Aceste deşeuri se colectează separat, este un flux separat. Dacă nu avem puncte să le ducem practic nu avem o infrastructură. Este ca şi cum am vrea să parcăm undeva şi nu avem parcări construite. Lipsa de infrastructură şi de programe ne pune în dificultatea de a nu putea preda deşeurile chiar dacă am vrea. Campania de acum reprezintă un model de infrastructură ce ar trebui implementat într-o funcţionare permanentă la nivel de Buzău şi nu doar ocazional", a explicat Damov.

Un astfel de punct a existat, ca investiţie a grupului de firme Green, în zona supermarketurilor din municipiul Buzău, punctul de reciclare Sigurec, însă din cauza schimbării legislaţiei a fost închis. Acum colectarea este în sarcina firmei de salubrizare, iar Primăria responsabilă în a crea şi dezvolta o infrastructură necesară colectării şi mai apoi reciclării acestor deşeuri.

"Acolo a fost un proiect pilot. Noi mai avem un astfel de punct în municipiul Buzău şi va rămâne singurul la nivel naţional. Modificarea legislaţiei ne-a oprit din a putea să strângem aceste materiale, ele fiind orientate cumva, în exclusivitate, către companiile de salubrizare, iar noi, ca firme de reciclare, ne-am retras în fabrică şi nu am mai făcut colectare. Noi suntem cei care reciclăm astăzi. Aceste puncte de colectare sunt cumva apanajul exclusiv al primăriilor şi sperăm, ca urmare acestui proiect, să punem să vedem o concentrare a Primăriei Buzău în crearea acestei reţele de colectare să fie permanent la dispoziţia cetăţenilor municipiului Buzău", a explicat Damov.

Odată dezvoltată o infrastructură adecvată, gradul de colectare ar putea creşte considerabil.

"Dacă în trecut, la nivel naţional, strângeam un kilogram pe cap de locuitor sperăm să ajungem la 4 kilograme pe cap de locuitor, în momentul existenţei infrastructurii. Asta ar însemna o creştere considerabilă faţă de ceea ce se colectează în prezent în Buzău", a estimat CEO Green Group precizând ca, anul viitor, are în vedere o investiţie care va dubla capacitatea de producţie a fabricii de la Buzău.

Primăria Buzău a promis că în timpul acestei campanii care va demara pe 18 octombrie vor fi create trei puncte de colectare, în cele trei pieţe din municipiu Buzău, şi că, după finalizarea campaniei, acestea vor rămâne permanent deschise buzoienilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb