GREENPEACE ROMÂNIA:  "Acordul de la Paris intră în vigoare de astăzi şi reprezintă sfârşitul erei combustibililor fosili"

Andrei Stan
Miscellanea #Mediu / 4 noiembrie 2016

Acordul de la Paris privind schimbările climatice intră în vigoare astăzi, după ce a fost ratificat de 72 de ţări, inclusiv România, trasând, astfel, o "traiectorie ireversibilă" în reducerea treptată a utilizării combustibililor fosili, se arată într-un comunicat al Greenpeace România, trimis Redacţiei.

Jennifer Morgan, director executiv Greenpeace International, a declarat: "Semnând Acordul de la Paris, guvernele au evidenţiat tranziţia inevitabilă de la combustibili fosili către surse mai curate de energie. Întrucât energia care provine din surse regenerabile câştigă din ce în ce mai mult teren în faţa combustibililor fosili, iar cărbunele a intrat deja în declin, avem motive să fim optimişti, dar va mai dura până când vom putea sărbători (r)evoluţia energetică. Planurile naţionale de reducere a emisiilor trebuie să fie mai ambiţioase, întrucât, în acest moment, nu sunt suficiente pentru atingerea obiectivelor propuse. Ne aşteptăm ca, în următoarele două săptămâni, în cadrul întâlnirilor COP22 de la Marrakech, guvernele să abordeze aceste probleme stringente pentru planetă".

În cazul ţărilor din Sud-Estul Europei, între care şi România, reprezentanţii Greenpeace România consideră că trecerea de la combustibili fosili la energie regenerabilă impune şi o tranziţie economică a zonelor afectate.

Astfel, zonele monoindustriale, precum judeţul Gorj, a căror economie este construită în jurul lignitului, trebuie să dezvolte din timp noi sectoare economice în măsură să asigure veniturile şi locurile de muncă. În plus, activiştii de mediu consideră că sunt necesare strategii de dezvoltare clare, asumate local la toate nivelurile şi agreate prin consens politic, pentru următorii 5, 10 şi 15 ani.

Ion Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România, a precizat: "România are, deocamdată, supracapacitate de producţie a energiei electrice şi este exportator de energie electrică. Pe termen mediu, o parte din unităţile de producţie a energiei electrice vor fi dezafectate, în special termocentralele ce nu pot intra pe piaţa de energie fără ajutor de stat şi nu sunt îndeajuns de flexibile pentru un sistem energetic în care ponderea surselor regenerabile este în creştere. România poate deveni un exportator de energie electrică şi mai important în regiune, cu condiţia ca evoluţia capacităţii instalate să nu implice distrugerea râurilor, ocuparea terenurilor agricole, afectarea ariilor protejate sau sprijinirea prin ajutor de stat a sectorului nuclear şi al combustibililor fosili".

Potrivit lui Cepraga, capacitatea de producţie a energiei electrice trebuie să evolueze către unităţi de mici dimensiuni, flexibile ca funcţionare, distribuite cât mai uniform pe teritoriul ţării, şi nu în direcţia unor noi termocentrale, reactoare nucleare şi hidrocentrale mari.

Guvernul României a adoptat, pe 28 septembrie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de la Paris la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) asupra schimbărilor climatice.

Proiectul urmează să fie trimis Parlamentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb