Memorandumul de listare a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de la Londra ar trebui să fie gata în următoarele câteva săptămâni, cel mult, ne-a declarat domnul Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, adăugând: "În acest moment, în ceea ce ne priveşte, suntem în procesul de pregătire a întregii documentaţii necesare solicitate de autorităţile din Marea Britanie. Vom fi pregătiţi să o depunem în luna septembrie. Singurul lucru care ne mai lipseşte este reprezentat de câteva modificări minore în reglementările pieţei de capital locale pe care ASF să le realizeze, care să permită listările secundare prin intermediul DI-urilor (Depositary Interests). Odată ce aceste modificări sunt realizate, listarea pe Bursa de Valori de la Londra poate avea loc. Lucrăm îndeaproape cu ASF ca să realizăm o implementare în timp util a amendamentelor necesare".
Listarea FP la Londra va fi doar tehnică, fără ofertă de vânzare de acţiuni. Tranzacţionarea de acţiuni între Londra şi Bucureşti ar urma să se realizeze prin intermediul Depositary Interests (DIs) în Marea Britanie.
Greg Konieczny ne-a mai spus: "Strategia noastră nu s-a modificat şi se concentrează pe crearea de valoare pentru acţionarii noştri, iar una dintre modalităţile prin care poate fi realizat acest lucru este reducerea discountului dintre VAN (n.r. Valoarea Activului Net) pe acţiune şi preţul curent al acţiunii în piaţă. Vizăm acest lucru prin răscumpărări de acţiuni - tocmai am finalizat cel de-al treilea program - prin distribuţii către acţionari şi prin urmărirea listării secundare pe Bursa de Valori de la Londra".
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, în primăvara acestui an, listarea pe Bursa din Londra, după ce Fondul nu a reuşit să intre pe Bursa din Varşovia, din cauza lipsei unor aprobări din partea fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare, actualmente Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton, a declarat atunci că cel mai bun moment pentru listarea la Londra ar fi perioada septembrie-octombrie.
• Vânzări de acţiuni
Fondurile administrate de Franklin Templeton au vândut aproape 2% din acţiunile pe care le deţin la BVB. Fondurile Franklin Templeton se numărau, înainte de operaţiunile desfăşurate în ultima perioadă, printre cei mai mari acţionari ai BVB, cu un procent de deţinere apropiat de pragul limită de 5% din capitalul social.
Faţă de începutul anului, fondurile Franklin Templeton şi-au redus uşor participaţiile la companiile din sectorul energetic şi bancar din România.
Recent, firma de brokeraj "Prime Transaction" a publicat o analiză conform căreia fondurile de investiţii Franklin Templeton deţineau un portofoliu de acţiuni pe piaţa românească în valoare de 184,5 milioane dolari, la 30 iunie 2014, în scădere cu 7% faţă de maximul atins la finalul anului precedent, de aproximativ 200 milioane dolari.
În primăvara acestui an, acţionarii FP au decis prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton pentru o durată de doi ani, începând cu data de 30 septembrie anul curent.
Franklin Templeton a încasat anul trecut 45,3 milioane lei (10,2 milioane euro) pentru administrarea FP, faţă de 34,3 milioane lei (7,7 milioane euro) în 2012.
•
• Al treilea program de răscumpărare
Franklin Templeton a anunţat, la sfârşitul lunii iulie, finalizarea celui de-al treilea program de răscumpărare de titluri. Administratorul Fondului a achiziţionat 252.858.056 acţiuni ale Fondului (echivalentul a 2,02% din capitalul social vărsat al Fondului) prin achiziţii zilnice pe Bursa de Valori Bucureşti. Valoarea totală a programului de răscumpărare a fost de 205.460.539,53 lei (excluzând comisioanele de brokeraj şi alte costuri de achiziţie), iar preţul mediu a fost de aproximativ 0,8125 lei per acţiune. Administratorul Fondului va solicita aprobarea acţionarilor pentru anularea acţiunilor dobândite în cadrul celui de-al treilea program de răscumpărare la următoarea adunare generală a acţionarilor. Reprezentanţii FT susţin: "Administratorul Fondului intenţionează să continue programele de răscumpărare în conformitate cu Declaraţia de Politică Investiţională a Fondului, şi va demara cel de-al patrulea program de răscumpărare aprobat de acţionari în data de 28 aprilie 2014, de îndată ce reducerea de capital aferentă anulării acţiunilor achiziţionate în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare va intra în vigoare".