Greva de avertisment a minerilor, amânată

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 12 mai 2009

Consiliul de Coordonare al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) a decis amânarea grevei de avertisment de o oră, care era programată pentru marţi, 12 mai, la toate exploatările miniere de cărbune din cadrul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani. Preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş, a precizat, ieri, că acţiunea de protest ar putea fi reluată în cazul în care problemele ridicate de sindicate nu vor fi soluţionate favorabil.

Decizia de amânare a grevei de avertisment a fost luată în urma discuţiilor purtate de reprezentanţii comisiei de negociere a sindicatelor cu ministrul Economiei, Adriean Videa­nu, ministrul Muncii, Marian Sârbu, preşedintele PSD, Mircea Geoană, dar şi cu alţi ""factori de decizie din partea Guvernului şi ai clasei politice"", a precizat liderul sindical. ""Considerăm că atitudinea de conciliere la masa dialogului este prioritară în negocierea drepturilor salariaţilor. Considerăm, în acelaşi timp, că promisiunile factorilor de decizie pe care i-am amintit vor fi transpuse în practică în aşa fel încât drepturile salariaţilor să nu fie afectate în mod nefavorabil"", a afirmat preşedintele LSMVJ, adăugând că liderii politici menţionaţi au recunoscut că Valea Jiului are nevoie de continuarea extracţiei de huilă.

""Cererile sindicatelor nu fac altceva decât să demonstreze că înţelegem situaţia de criză în care se află România, dar, încă o dată declarăm că nu vom ceda nici un drept câştigat până acum. Cei care ne guvernează sunt datori să găsească soluţiile continuării activităţii la Compania Naţională a Huilei-SA"", se arată într-un comunicat al LSMVJ.

Sindicaliştii afirmă că ei solicită doar asigurarea dreptului la "o muncă recompensată corespunzător" atenţionând însă că "unitatea dintre mineri nu este, pentru noi, doar un slogan".

Liderii sindicali ai minerilor din Valea Jiului anunţau, săptămâna trecută, că vor organiza, marţi, 12 mai, o grevă de avertisment de o oră la toate exploatările de huilă din cadrul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, nemulţumiţi de faptul că bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii pe acest an nu a fost aprobat şi de ""managementul defectuos"" al acesteia. Minerii ar fi urmat să oprească lucrul, marţi, între orele 11.30-12.30 şi 23.30-0.30.

Conducerea LSMVJ acuza administraţia CNH Petroşani de ""lipsa unei strategii clare"" şi aprecia că o recalculare a bugetului de venituri şi cheltuieli al CNH Petroşani la valorile din anul 2008 ar duce la o diminuare a salariilor minerilor cu 12 la sută. De asemenea, sindicatele solicitau elaborarea unei strategii energetice a României până în anul 2020, precum şi o relaţie corectă între administraţie şi partenerul de dialog social. Sindicatele s-au mai plâns de lipsa materialelor şi a pieselor de schimb.

LSMVJ arăta că, în absenţa bugetului de venituri şi cheltuieli al CNH pe anul în curs, a dus la imposibilitatea încheierii unui nou contract colectiv de muncă, în prezent activitatea desfăşurându-se în baza prevederilor din documentul încheiat în anul 2008. În context, liderii sindicali precizau că la negocierile pentru noul contract colectiv de muncă s-a cerut doar păstrarea drepturilor şi facilităţilor din vechiul document, având în vedere criza economică actuală.

LSMVJ a declanşat, în luna aprilie, procedura conflictului colectiv de muncă cu administraţia CNH, după ce semnarea noului contract colectiv de muncă pe acest an a fost amânată din cauză că nu exista un buget de venituri şi cheltuieli pe 2009. Nemulţumirile sindicaliştilor s-au materializat şi într-un miting de protest ce a fost organizat pe 14 aprilie în faţa sediului CNH Petroşani, cu participarea a peste 1.200 de mineri. În prezent, la CNH Petroşani mai lucrează 10.830 de angajaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb