Italienii au desfăşurat, vineri, o grevă generală, la apelul a două mari confederaţii sindicale care au organizat, în peste 50 de oraşe, acţiuni de protest faţă de politica dusă de guvernul condus de Matteo Renzi în sectorul muncii.
Mişcarea a afectat administraţia, sănătatea, şcolile, transporturile, în toate sectoarele de activitate fiind asigurate doar serviciile minime. Pe perioada grevei au fost anulate unele zboruri ca urmare a participării controlorilor de trafic aerian la această mişcare.
Iniţial, greva a fost programată între orele locale 09:00 şi 17:00, dar acţiunea a fost scurtată cu o oră, la cererea ministrului italian al transporturilor, Maurizio Lupi. Oficialul a urmărit să le permită participanţilor la acţiune, respectiv persoanelor care au lucrat să se întoarcă acasă până la sfârşitul zilei.
Greva a fost organizată în sectorul public şi cel privat de principala confederaţie italiană CGIL, care a avut susţinerea UIL. O a treia confederaţie, UGL, mai mică, s-a alăturat mişcării.
În condiţiile în care şomajul din Italia este la un nivel record, iar în rândul tinerilor depăşeşte 40%, sindicaliştii spun că povara reformelor şi a tăierilor de cheltuieli este pusă în mod incorect pe umerii angajaţilor.
"Guvernul trebuie să-şi schimbe politicile privind piaţa muncii", afirmă Susanna Camusso, cea care conduce sindicatul CGIL. În opinia sa, noile norme din domeniu şi planul de buget nu fac nimic pentru redresarea economiei şi crearea de locuri de muncă.
Principala nemulţumire sindicală este legată de reforma pieţei muncii dorită de Renzi pentru încurajarea angajărilor. Legea, adoptată luna aceasta, prevede facilitarea concedierilor şi reducerea drepturilor şi protecţiei angajaţilor în primii ani ai contractului de muncă.
Sindicatele mai sunt nemulţumite de proiectul de buget pe 2015, considerând că măsurile de relansare a economiei sunt insuficiente.
Premierul Renzi, deşi respectă dreptul sindicaliştilor la grevă, le solicită acestora să nu deraieze reforma pieţei muncii.
Rata şomajului din Italia a atins, în octombrie, nivelul record de 13,2%, faţă de 12,9% în septembrie. Analiştii anticipau un şomaj de 12,5% pentru luna octombrie.
Conform cifrelor oficiale, 3,41 milioane de persoane din Italia nu aveau un loc de muncă în octombrie, mai mult cu 2,7% faţă de luna precedentă.
"Am pierdut un milion de locuri de muncă în şase ani. Este nevoie de timp ca să ne revenim", declara, luna trecută, premierul Matteo Renzi.
Conform datelor Eurostat, Italia a fost ţara europeană cu cea mai mare creştere a ratei şomajului în octombrie. În zona euro, acest indicator a stagnat în septembrie-octombrie la 11,5%.