Circa 20.000 de protestatari au demonstrat, ieri, în faţa Parlamentului din Atena, faţă de noile măsuri de austeritate stabilite de guvernul elen, care au generat şi declanşarea unei greve generale de 24 de ore.
Protestatarii au luptat cu forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene pentru împrăştierea manifestanţilor.
Porturile, băncile, spitalele şi companiile de stat din Grecia şi-au încetat lucrul, pentru întreaga zi, în condiţiile în care principalele două confederaţii sindicale din ţară au protestat faţă de măsurile de austeritate şi privatizările pregătite de Executivul condus de premierul George Papandreou. Activitatea ferry- boat-urilor şi a transporturilor publice a fost blocată în cursul zilei de ieri. Totodată, au încetat lucrul unii ofiţeri de poliţie şi jurnaliştii.
ADEDY, cel mai mare sindicat al angajaţilor din sectorul public din Grecia, şi GSEE, cel mai mare sindicat din sectorul privat, au avut iniţiativa mişcării - a treia grevă generală din acest an.
"Cerem renunţarea la măsurile dure şi injuste impuse de guvern, la cererea creditorilor", au afirmat reprezentanţii GSEE.
Cabinetul condus de Papandreou vrea să obţină 78 de miliarde euro (113 miliarde dolari) din reducerea cheltuielilor publice şi vânzări de active de stat. Ieri, Parlamentul de la Atena a început să dezbată noile măsuri de aus-teritate de 28 miliarde euro, care se alătură ţintei de 50 de miliarde prevăzută pentru venituri din privatizări.
Măsurile stabilite de autorităţile de la Atena presupun, printre altele, majorarea taxelor şi reducerea salariilor din sectorul public.
Autorităţile de la Atena speră ca în acest fel să obţină noi ajutoare după pachetul de 110 miliarde de euro acordat de UE, FMI şi BCE, în 2010.
"Guvernul poartă responsabilitatea salvării ţării de la faliment", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, George Petalotis.
Însă, demonstranţii aflaţi în faţa Parlamentului au strigat: "Parlamentul va fi închisoarea lor. Suntem decişi!"
În faţa clădirii Legislativului se află demonstranţi de 21 de zile, iar cea mai importantă manifestaţie a avut loc în 5 iunie, când numărul protestatarilor a juns la 50.000, conform poliţiei locale.
Sindicaliştii greci se opun planurilor de vânzare a deţinerilor statului la companiile publice.
•
Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, pe fondul temerilor generate de situaţia din Grecia. La New York, moneda unică a avut un curs de 1,4296 dolari la ora 09.55, mai mic cu 1% faţă de ziua anterioară.
•
Banca centrală a Greciei vrea să solicite derularea unui studiu independent asupra portofoliilor de credite ale băncilor elene, analiză ce ar urma să fie finalizată până în luna decembrie, în colaborare cu UE, FMI şi BCE. "O singură firmă recunoscută la nivel internaţional va fi angajată de Banca Greciei să deruleze o analiză a portofoliilor de credite ale băncilor. Pe baza rezultatelor investigaţiei, Banca Greciei va cere băncilor să-şi constituie rezerve de capital până la finele lunii septembrie 2012", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial elen citat de presa străină.
•
Comisia Europeană aşteaptă ca Grecia să primească în luna iulie următoa-rea tranşă, de 12 miliarde euro, din pachetul de sprijin de la UE şi FMI.
•
Comisia Europeană acordă atenţie aspectelor sociale ale măsurilor de austeritate adoptate de Grecia, declară Amedeu Altafaj, purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, referindu-se la grevele şi protestele din Grecia. "Situaţia din această ţară se află în centrul preocupărilor noastre nu numai acum, ci încă de la începutul crizei", a spus Altafaj.
1. Afacerea greceasca este contagioasa..
(mesaj trimis de G.B. în data de 16.06.2011, 12:02)
Dupa cum am mai opinat,in Grecia treaba este serioasa. Protestatarii au dreptate... Daca un guvern de Uniune Nationala nu rezolva problemele financiare ale tarii respective, prin instituirea de monopoluri de stat in domeniile cheie ale economiei si crearea de noi locuri de munca In paralel cu o intelegere privind amanarea platii a cel putin 30-40% din uriasa sa datorie externa. Pentru a permite economiei sa respire putin si sa produca venituri,suficiente pentru a mentine functionarea statului ,nu in regim de avarie ci cat de cat normal . Atenuind miscarile de protest. Daca nu se reuseste asa ceva, este posibila ,fara gluma o lovitura de stat in Grecia! La care se adauga pericolul ca aceasta tara sa reprezinte o tinta pentru crima organizata internationala ce va folosi greutatile financiare pentru a spala bani negri . Ajutand Grecia sa scape de datorii. ! Unii analisti afirma ca exista o puternica retea a crimei organizate in Europai ,din care fac parte si gulere albe, ce poate actiona in acest mod! In privinta Romaniei, contagiunea afacerii grecesti ,poate duce la iesire de capital din tara .. Ceea ce face sa se activeze noul acord -tip precaution- cu FMI. In tara noastra infantilismul politic prezidential poate duce ,prin inductie,la similitudini de actiune cu grecii! In opinia noastra ,guvernul condus de presedintele Basescu ,a pierdut carma... iar Romania pluteste in deriva..! Clopotul de alarma ,tras de unii economisti ,cu ceva simt al realitatii, nu se mai aude ,in harmalaia media,provocata de traznaile cotroceniste.! De care profita adversarii Romaniei,recte Ungaria, prin UDMR ! Si nu numai ei...De aici si titlul opiniei de fata.