Grupul MOL anunţă rezultate financiare în scădere cu 33% în trimestrul 3 din 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

T.B.
Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2023

Grupul MOL anunţă rezultate financiare în scădere cu 33% în trimestrul 3 din 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Grupul MOL a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru T3 2023, în scădere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 976 milioane USD(dolari) în trimestrul trei(T3) 2023, se arată într-un comunicat al MOL Group, remis redacţiei. Taxele guvernamentale rămân la un nivel semnificativ în totalul rezultatelor şi reprezintă jumătate din Clean CCS EBITDA în primele trei trimestre ale anului 2023, incluzând o nouă taxă pe CO2 introdusă în Ungaria retroactiv de la 1 ianuarie 2023, potrivit sursei menţionate. Segmentele Downstream şi Upstream au rămas sub presiune din cauza condiţiilor de piaţă, atenuate de rezultatele solide obţinute de segmentul Consumer Services, informează compania. Ca urmare, în perioada cuprinsă între T1 şi T3 2023, Clean CCS EBITDA a ajuns la 2,1 miliarde USD, ceea ce a permis MOL să îşi majoreze estimarea Clean CCS EBITDA pentru întregul an 2023 la aproximativ 2,8 miliarde USD, de la ţinta anterioară de 2,5 miliarde USD, conform sursei citate.

Potrivit comunicatului, Zsolt Hernadi, CEO şi Chairman al MOL a declarat pe marginea rezultatelor: "Sunt mândru că am reuşit să menţinem performanţe bune în ciuda mediului de reglementare dificil şi a presiunilor de pe piaţă. În acest trimestru am reuşit să atenuăm impactul condiţiilor externe negative prin îmbunătăţirea marjelor din sectorul de rafinare şi datorită cererii robuste pentru produsele noastre de combustibil. În acest context, suntem în poziţia de a majora previziunile noastre referitoare la rezultatul EBITDA, deoarece rămânem optimişti că modelul nostru de afaceri integrat şi rezilient în context de criză, alături de operaţiunile eficiente, vor contrabalansa condiţiile volatile de pe piaţă şi de reglementare. De asemenea, ne angajăm să ne continuăm procesul de transformare şi să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor în ceea ce priveşte rolul nostru în securitatea aprovizionării în regiunea Europei Centrale şi de Est."

În segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a crescut cu 97% în T3 comparativ cu trimestrul anterior, ajungând la 195 de milioane USD, în contextul în care valoarea taxei excepţionale a fost mai mică, pentru că în T2 a fost înregistrată o contribuţie de 122 de milioane USD, conform sursei menţionate. În plus, este stabilit că valoarea redevenţelor percepute de guvernul ungar se va diminua de la 1 septembrie 2023, ceea ce ar urma să genereze un impact pozitiv asupra rezultatelor din T4 şi pe termen mai lung, transmite sursa precizată. Producţia de hidrocarburi a scăzut uşor în T3 în contextul evenimentelor temporare, ajungând la o medie de 90,01 mboepd în primele trei trimestre, menţinând ţinta de producţie de la nivelul întregului an 2023 la 90 mboepd, arată datele comunicatului.

În segmentul Downstream, profitul operaţional Clean CCS EBITDA a înregistrat o revenire comparativ cu trimestrul anterior, datorită marjelor de rafinare şi impactului generat de taxele excepţionale mai mici, care au ajuns la 469 de milioane USD în T3, informează compania. Chiar şi în acest context, rezultatul reprezintă o scădere cu 37% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a marjelor de rafinare mai mari, diferenţei dintre marjele Brent-Ural şi contribuţiei negative generată din petrochimie, precizează sursa. Taxele excepţionale din ţările din Europa Centrală şi de Est au continuat să afecteze profitabilitatea acestui segment în al treilea trimestru din 2023, prin taxa nou introdusă pentru CO2 în Ungaria, în timp ce contextul de pe piaţa de petrochimie a rămas nefavorabil şi a continuat să afecteze negativ CCS EBITDA, potrivit comunicatului.

Segmentul Consumer Services a generat rezultate încurajatoare, în contextul în care EBITDA a crescut la 250 milioane USD în T3, înregistrând o creştere de 107% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, relatează sursa indicată. Alături de relaxarea reglementărilor privind plafonarea preţurilor şi marjele combustibililor, rezultatul a fost susţinut preponderent de efectele anorganice determinate de extinderea reţelei MOL în Polonia şi Slovenia, care a adăugat aproape 400 de milioane de litri la volumele vândute în al treilea trimestru în 2023, informează MOL Group. De asemenea, rezultatul a fost susţinut de cererea mare din partea consumatorilor, de extinderea în continuare a contribuţiei non-fuel, precum şi de succesul programului nostru de loialitate MOL Move, care a atins peste 1 milion de abonaţi în Ungaria şi peste 700.000 în Polonia, potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Impozite mai mari = contabilitate mai scumpa = taxe incasate de stat mai putin

    1. adevarul este ca e mult mai scump sa calculezi 30% din baza impozabila, decat 15%

      Iar cei care sint pe pierdere, nu platesc nimic contabilului. Daca mu-i cer sa vina cu bani de acasa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb