Secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan a anunţat că grupul numărul 7 de la Turceni va intra în luna iunie în stare de conservare, precizând că acest lucru înseamnă că această unitate va rămâne pregătită în cazul în care este nevoie să fie pornită pentru siguranţa în funcţionarea sistemului energetic naţional, informează news.ro.
El a mai afirmat că 68% din energia care se produce în România este fără emisii de carbon.
Dan Drăgan a fost întrebat, marţi, la Prima News, despre industria cărbunelui în ţara noastră.
"Guvernul României susţine neutralitatea climatică la nivelul anului 2050. Totodată, susţinem poziţionarea şi eforturile depuse inclusiv de România în cadrul Uniunii Europene pentru creşterea producţiei din surse regenerabile la nivelul anului 2030. Prin legea decarbonării care a fost aprobată de către Guvernul României şi de către Parlament se doreşte această tranziţie de la producţia pe combustibili fosili solizi către o producţie de energie din surse regenerabile. Cum vom atinge acest lucru? Prin planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia se urmăreşte şi se va avea în vedere realizarea în următorii doi ani a unor capacităţi de producţie din surse regenerabile, fotovoltaice de peste 730 de megawaţi, coroborat cu realizarea unor noi centrale pe ciclul combinat care să folosească gazul natural pregătite pentru a folosi amestecul de gaz natural şi hidrogen", a afirmat secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei.
El a mai anunţat că unele capacităţi de cărbune vor intra în conservare.
"Cele două capacităţi care vor asigura şi echilibrarea sistemului energetic naţional au o capacitate instalată de aproximativ 1.300 de megawaţi. Vorbim de o centrală de ciclu combinat la Turceni şi o centrală pe ciclu combinat la Işalniţa. Totodată, prin planul de restructurare unele capacităţi de cărbune vor intra în conservare şi prima capacitate care va intra în conservare va fi grupul numărul 7 de la Turceni, care în cursul lunii iunie va intra în această stare de conservare. Ce înseamnă această stare de conservare? Înseamnă că ea va fi întotdeauna, această unitate va fi pregătită şi va fi la dispoziţia dispecerului energetic naţional ca în cazul în care va exista necesitatatea pornirii acesteia pe baza unor documente şi reglementări specifice, să poată fi pornită pentru a asigura siguranţa în funcţionarea sistemului energetic naţional. Partea de decarbonare se referă în principal la restructurarea producătorilor care folosesc combustibil solid", a precizat Dan Drăgan.
Secretarul de stat de la Ministerul Energiei a adăugat că 68% din energia produsă în România este fără emisii de carbon.
"Merită menţionat faptul că 68% din energia care se produce în România este fără emisii de carbon deoarece aproximativ 48% vine din surse regenerabile şi producţie mare în unităţi mari hidro, iar 20% vine din producţia având la bază unităţile nuclear-electrice respectiv Unitatea 1 şi 2 de la Cernavodă", a mai transmis Dan Drăgan.