Infrastructura românească, o victimă colaterală a războiului din Ucraina

GRUPUL PENTRU PROMOVAREA INFRASTRUCTURII: Infrastructura românească, o victimă colaterală a războiului din Ucraina

Miscellanea #Adevărul - prima victimă / 14 martie 2022

Infrastructura românească devine o victimă colaterală a războiului din Ucraina în contextul în care acest conflict este departe de a se finaliza. Acutizarea războiului duce la creşterea preţurilor materialelor principale de construcţie.

Furnizorii nu mai pot livra materialele (vorbim de cantităţi suficiente) şi nici nu mai există un minim orizont de predictibilitate privind preţurile (în fiecare zi preţurile variază).

În acest context, antreprenorii riscă să frâneze considerabil din ritmul lucrărilor pe şantiere şi să nu mai dispună de resurse financiare conform contractelor încheiate cu CNAIR, care nu vor mai avansa din punct de vedere al stadiului financiar. Fără materiale, nu avem lucrări efectuate, şi nici bani.

Autostrăzile din România vor române pe hârtie cu şantierele goale

Practic, autostrăzile din România vor stagna din punct de vedere fizic şi în primul rând, financiar. Contractele încheiate de antreprenori prevăd o ajustare de maxim 5% din valoarea contractului atunci când preţul materialelor variază extrem de mult şi costul materialelor creşte considerabil. Această valoare stipulată în contract nu este suficientă în special în contextul actual.

În prezent, ne aşteptăm la diminuarea ritmului pe şantiere şi la frânarea dezvoltării infrastructurii. Riscăm să rămânem cu şantiere goale dacă această problemă a preţurilor şi cantităţilor materialelor de construcţii nu va avea o rezolvare cât mai urgentă.

Încă de acum 10 luni, când războiul din Ucraina era departe, am semnalat că sectorul de construcţii riscă să devină Calul Troian al economiei (detalii aici).

Anunţam atunci că în lumina ultimelor date din domeniul construcţiilor (respectiv creşterea preţurilor la materialele de construcţii) putem asista la o gripare gravă a economiei naţionale. Vorbim de un blocaj la nivel investiţional, la nivelul constructorilor mici, mijlocii şi mari din piaţă şi la nivelul simplilor cetăţeni care vor resimţi direct în portofel (în preţul final al achiziţiei unui imobil sau al renovărilor) efectele acestei crize care se prefigurează deja la orizont.

O serie de soluţii pe masa Guvernului

O perfectibilitate a legislaţiei din prezent din perspectiva unei actualizări permanente de preţuri

O predictibilitate mai mare pentru autorităţile publice locale din perspectiva bugetelor alocate prin revizuirea Legii Finanţelor Publice Locale

Modificarea de urgenţă a formulei de calcul a Institutului Naţional de Statistică din perspectiva alinierii indicilor cu valoarea preţurilor din piaţă.

Crearea unui fond special (cu regim juridic similar celui de urgenţă) pentru a echilibra eventualele pendulări ale preţurilor la materialele de construcţii.

Să sperăm că sectorul construcţiilor nu va traversa o criză şi mai gravă, cu şantiere goale şi autostrăzi în aşteptare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb