GUIDO WESTERWELLE, MINISTRUL GERMAN DE EXTERNE:  Europa trebuie să-şi creeze agenţii de rating independente

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2012

"Pieţele din Europa au beneficiat de o scurtă perioadă de respiro, iar acum agenţiile de rating le aruncă din nou în incertitudine", a declarat Guido Westerwelle.

"Pieţele din Europa au beneficiat de o scurtă perioadă de respiro, iar acum agenţiile de rating le aruncă din nou în incertitudine", a declarat Guido Westerwelle.

JPMorgan: Europa va reuşi să treacă peste criză

Europa trebuie să-şi creeze agenţii de rating independente şi să pună astfel capăt dependenţei de calificativele acordate de companiile americane de profil, potrivit minis-trului german de Externe, Guido Westerwelle.

"A venit momentul ca Europa să demonstreze că este capabilă să rezolve problema agenţiilor de rating", a declarat Westerwelle, sub-liniind: "Este important ca în Europa să fie create agenţii de rating independente".

Afirmaţiile ministrului german vin după ce, vineri seara, agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a redus cu două trepte calificativele Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Ciprului, iar ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei - cu o treaptă. Standard & Poor's a decis, astfel, sa retragă ratingul de top "AAA" pentru datoria pe termen lung a Franţei şi Austriei.

Menţionăm că, ieri, un oficial al băncii americane "JPMorgan Chase & Co." a avertizat că actuala criză a datoriilor de stat din zona euro reprezintă cel mai serios risc pentru economia mondială, însă Europa va depăşi momentul.

"Am crezut că Europa va reuşi să treacă peste criză şi încă cred acest lucru", a afirmat directorul executiv al "JPMorgan", Jamie Dimon, citat de publicaţia germană Die Welt. În opinia sa, zona euro are, acum, 60% şanse să depăşească criza, faţă de 90%, cât estima anterior.

"Avem nevoie urgentă de o soluţie. Cu cât se prelungeşte criza, cu atât avem şanse mai mici să scăpăm uşor, întrucât se vor intensifica presiunile din pieţe", a atras atenţia Dimon.

Oficialul "JPMorgan" mai consideră că zona euro nu se va destrăma, însă nu exclude ieşirea Greciei din uniunea monetară.

Jamie Dimon susţine că guvernele zonei euro trebuie să implementeze măsuri credibile de austeritate, iar Banca Centrală Europeană trebuie să asigure lichiditate pe termen nelimitat pentru ţări cu probleme, ca Spania şi Italia, în vederea ieşirii din criză.

S&P, Moody's şi Fitch, cele mai importante agenţii de rating din lume, sunt companii private cu sediul în SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb