Guvernatorii BCE, îngrijoraţi de aprecierea euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 martie 2008

Conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) este îngrijorată de aprecierea puternică a monedei unice europene (euro) în raport cu dolarul, potrivit afirmaţiilor făcute, ieri, de preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet. "Suntem îngrijoraţi de mişcările excesive ale cursului valutar, date fiind circumstanţele actuale", a afirmat Trichet la Basel (Elveţia), în cadrul unei întâlniri cu bancherii din Grupul celor Zece ţări industrializate. În opinia sa, "volatilitatea excesivă şi mişcările dezordonate" de pe pieţele valutare nu sunt de dorit, întrucât ele afectează expansiunea economică.

De menţionat că aceasta este prima declaraţie expresă făcută de Trichet după luna noiembrie 2007, cu privire la temerile legate de dinamica ratei de schimb. La momentul respectiv, preşedintele BCE se opunea, de asemenea, "mişcărilor brutale" ale cursului de schimb.

După afirmaţiile făcute de Trichet, moneda europeană a pierdut teren în favoarea celei americane. Un euro a fost cotat la 1,5335 dolari la ora 8:43 a.m., pe piaţa din New York, de la 1,5355 dolari la finele săptămânii trecute. La data de 7 martie, euro a consemnat cursul maxim istoric al tuturor timpurilor: 1,5459 dolari. În ultimul an, euro a câştigat 18% faţă de moneda americană, ceea ce a afectat competitivitatea exporturilor europene.

Analiştii susţin că, în prezent, liderul BCE este, în mod evident, mai îngrijorat de aprecierea euro decât era în urmă cu câteva luni, iar pe termen scurt moneda se va mai aprecia. Evoluţia va fi determinată de faptul că Banca Centrală Europeană nu îşi modifică dobânzile, în vreme ce Fed (banca centrală americană) le reduce semnificativ, ceea ce nu este în favoarea dolarului.

Încă un maxim istoric pe piaţa petrolului

Cotaţia ţiţeiului brut a înregistrat ieri, la New York, un nou nivel maxim istoric, datorită plasamentelor masive din domeniu. La ora 10:55 a.m., la New York Mercantile Exchange, preţul petrolului brut cu livrare în aprilie a urcat cu 1,36 dolari ori 1,3%, la 106,51 dolari/baril. Anterior, cotaţia a fost de 107 dolari barilul - cea mai ridicată din istorie.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în aprilie a crescut cu 47 de cenţi (0,5%), la 102,85 dolari/baril. Aici, cotaţia maximă a tuturor timpurilor a fost înregistrată vineri: 103,98 dolari/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb