Rezultatele alegerilor din Statele Unite ale Americii (SUA), respectiv alegerea lui Donald Trump la şefia Casei Albe, nu va produce schimbări în politica monetară, cel puţin deocamdată, apreciază Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu.
Oficialul este de părere că votul americanilor exprimă mai degrabă încheierea unei forme de globalizare, subliniind: "Nu văd, deocamdată, o asemenea schimbare (n.r. în politica monetară). Cred că semnificaţia alegerilor din SUA este mai degrabă legată de încheierea unei forme de globalizare aşa cum am înţeles-o noi în ultimii 20-25 de ani, cel puţin din partea a două ţări - Marea Britanie şi SUA".
Referitor la posibilitatea ca SUA să opteze pentru o majorare a dobânzilor, Mugur Isărescu a menţionat că acest aspect ar putea avea un impact şi asupra Europei, întrucât s-ar schimba raportul de dobândă pe principalele pieţe internaţionale.
Şeful BNR opinează că, în aceste condiţii, ţara noastră se află "într-o situaţie de mare complexitate", la fel ca întreaga Europă, fiind dominată de mari incertitudini.
Guvernatorul Băncii Naţionale a subliniat: "Poziţia BNR este să urmărim cu atenţie, să monitorizăm ce se întâmplă în principal în zona noastră, în Europa şi pe pieţele internaţionale şi să acţionăm pe cale de consecinţă, păstrând pe de o parte o vigilenţă sporită (atunci când ai multe titluri de stat în mâinile nerezidenţilor lucrurile se pot întâmpla în perioade foarte scurte de timp) şi păstrând deschise toate opţiunile de politică monetară. Nu excludem în clipa asta niciun instrument care să fie folosit la timpul potrivit şi în dozajul potrivit".
Reprezentanţii BNR ne-au spus că Banca Centrală monitorizează atent evoluţiile mediului internaţional şi este pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite.
Alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a marcat o graniţă de sistem, iar acum ne aflăm în faţa unui nou ciclu istoric de 100 de ani, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilier de strategie în BNR, precizând că face declaraţii în nume personal.
Domnul Vasilescu a precizat, citat de Agerpres: "Schimbarea din SUA pune foarte multe probleme în faţa noastră, aici, în estul Europei. S-a spus ieri (n.r. miercuri) că cel mai bun documentar despre întâmplările din America l-a făcut BBC şi spune că, dacă Trump nu ar fi ieşit preşedinte, jumătate din populaţia Americii trebuia să-şi găsească o altă ţară sau alte ţări. Noi spunem că dacă Trump a ieşit preşedinte poate jumătate din lume ar trebui să se gândească la o altă planetă. Este o figură de stil pentru că nu avem unde să plecăm de aici, iar noi poate că facem parte din această jumătate de lume care trebuie să gândească în viitor şi să se întrebe ce va fi. (...) Suntem în faţa unei mari necunoscute. Poate că alegerea lui Trump în SUA a marcat o graniţă de sistem. Vorbim de mai multă vreme de cicluri istorice de 100 de ani. A fost unul care a început cu congresul de la Viena din 1815 şi s-a încheiat cu primul război mondial, al doilea a început în primul război mondial şi se termină în zilele noastre. Ne pregătim pentru încă un ciclu de 100 de ani şi ne trezim în faţa acestui ciclu".