GUVERNUL A APROBAT O ACCIZĂ MAI MARE LA TUTUN  Preţul ţigărilor va creşte

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 20 februarie 2013

Preţul ţigărilor va creşte

Guvernul a aprobat, ieri, proiectul privind acciza la ţigarete, care va fi aplicată de la 1 aprilie 2013 până la data de 31 martie 2014.

Nivelul accizei specifice a fost stabilit la 56,71 euro/1.000 de ţigarete, în creştere faţă de nivelul actual de 53,18 euro/1.000 ţigarete.

Acciza totală pentru perioada menţionată este de 81,78 euro/1.000 ţigarete, de la 79,19 euro/1.000 de ţigarete, aceasta având două componente - acciza specifică şi un cuantum de 19% din preţul de vânzare cu amănuntul declarat. În prezent, acest procentul legal aferent accizei ad valorem este de 20% din preţul de vânzare cu amănuntul.

În perioada 1 aprilie 2013 - 31 decembrie 2017 inclusiv, la data de 1 aprilie a fiecărui an, nivelul accizei specifice se va modifica.

Preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul (WAP) aferent anului 2012 este de 131,9539 euro/1.000 ţigarete, respectiv 11,9347 lei/pachet.

În acest an, accizele sunt calculate la cursul de 4,5223 lei/euro, anunţat, la data de 1 octombrie, de Banca Centrală Europeană (BCE), rata de schimb fiind cu 5,2% mai mare faţă de cea utilizată pentru stabilirea nivelului accizelor din anul precedent.

Creşterea taxelor se va simţi considerabil în preţurile plătite de consumatori, ne-a declarat Sorana Mantho, director Corporate Affairs România şi Bulgaria la "Philip Morris Trading".

Domnia sa a adăugat: "Aproximativ 80% din preţul ţigaretelor este încasat la bugetul de stat sub formă de accize şi TVA. Deoarece un procentaj atât de mare din preţul de raft este compus din taxe, orice creştere a acestora are un efect considerabil reflectat în preţurile pe care consumatorul trebuie să le plătească".

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, la JTI România, este de părere că cel mai probabil va exista un impact al cursului în preţuri, subliniind că sunt şi alte elemente care pot influenţa preţurile, un exemplu fiind inflaţia.

Guvernul a decis, recent, să decaleze cu trei luni calendarul de creştere a accizelor la ţigarete, astfel încât majorarea să fie aplicată în fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie, cum era până acum, procedura urmând să fie menţinută până în anul 2017, inclusiv, pentru a genera încasări su­plimen­tare la buget.

Jucătorii din industria tutunului au plătit, anul trecut, către bugetul de stat, accize şi taxe de circa 3 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb