Guvernul a aprobat strategia pieţei de capital

A.I.
Piaţa de Capital / 25 mai 2023

Guvernul a aprobat strategia pieţei de capital

Strategia prevede crearea şi dezvoltarea unei pieţe de derivate, până în decembrie 2024

De asemenea, se are în vedere o campanie de informare a cuponarilor, pentru lichidarea deţinerilor acestora

Încurajarea listării companiilor de dimensiuni mici sau listarea acţiunilor reprezentând deţineri minoritare la companiile mari ale statului, sunt alte ţinte ale strategiei

În toamna anului trecut, ziarul BURSA a publicat o serie de articole în care a criticat strategia pieţei de capital

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital din ţara noastră pentru perioada 2023-2026 a fost aprobată, ieri, de către Guvern, între obiectivele generale fiind Îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital, Creşterea lichidităţii pe piaţa secundară şi Creşterea rolului investitorilor instituţionali, conform documentului.

Alte obiective se referă la Promovarea, dezvoltarea şi creşterea unei pieţe active a IMM-urilor, Facilitarea finanţării pe termen lung prin mecanisme de piaţă, Susţinerea digitalizării şi a inovaţiei financiare sau Stimularea investiţiilor verzi.

În ceea ce priveşte creşterea lichidităţii pieţei secundare, poate cea mai mare problemă a Bursei de Valori Bucureşti, se vorbeşte despre crearea şi dezvoltarea unei pieţe de instrumente financiare derivate, precum şi o campanie de informare a acţionarilor inactivi, ce au beneficiat de programul de privatizare în masă, aşa-numiţii cuponari.

Pentru piaţa de derivate, termenul de implementare este decembrie 2024, responsabilii fiind Bursa de Valori Bucureşti, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Contrapartea Centrală (CCP) şi alţi stakeholderi. De altfel, Contrapartea Centrală, entitate în absenţa căreia nu poate funcţiona o piaţă de derivate, este principalul proiect al BVB. Conform documentului, unul dintre obiectivele specifice ale strategiei este "Intensificarea demersurilor pentru îndeplinirea cerinţelor de autorizare şi operaţionalizare a unei CCP", termenul fiind martie 2024.

"Existenţa unei pieţe de instrumente derivate reprezintă o componentă importantă pentru dezvoltarea pieţei de capital, oferind totodată oportunităţi de creştere a lichidităţii instrumentelor suport", se menţionează în document.

În ceea ce priveşte creşterea lichidităţii pieţei secundare, unul dintre obiectivele specifice este "Realizarea unei campanii naţionale de informare a acţionarilor inactivi care au beneficiat de programul de privatizare în masă derulat din anii 1990 cu scopul lichidării deţinerilor acestora; Acordarea unei exceptări de la plata oricărei taxe de tranzacţionare".

Responsabili sunt BVB, ASF şi Depozitarul Central, măsura urmând să fie implementată până la 31 decembrie 2026.

"Acest demers de informare pe scară largă a populaţiei cu privire la deţinerile inactive rezultate în urma procesului de privatizare în masă este prevăzut în cadrul proiectului de Lege privind regimul deţinerilor inactive rezultate ca urmare a programului de privatizare în masa, proiect realizat cu asistenţa Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, finanţat de Comisia Europeană prin intermediul Programului de Sprijin pentru Reforme Structurale - Structural Reform Support Programme şi aflat în proces interministerial de analiză. Prin promovarea şi adoptarea acestui proiect de lege se va realiza astfel şi campania de informare", se menţionează în document.

Alte obiective specifice pentru creşterea lichidităţii pieţei secundare se referă la

susţinerea dezvoltării programului "BVB Research Hub", care oferă participanţilor la piaţă analize independente ale companiilor listate, stimularea dezvoltării operaţiunilor de împrumut de instrumente financiare sau Stimularea tranzacţionării titlurilor de participare ale fondurilor deschise de investiţii - OPCVM, prin intermediul sistemelor de tranzacţionare ale pieţei.

Încurajarea listării companiilor pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti sau listarea acţiunilor reprezentând deţineri minoritare la companiile mari care sunt deţinute de stat şi creşterea free-float-ului pentru astfel de companii deja listate, sunt ale ţinte ale strategiei.

"În prezent, Piaţa de capital din România este subdimensionată, caracterizându-se printr-o pierdere de companii - delistări şi o lipsă generală de activitate. Din 2008, 45 de companii s-au radiat de pe Piaţa Principală a BVB, având loc doar 14 noi listări. Din 2019 până în 2021, la BVB nu a mai avut loc niciun IPO, iar până în 2020 activitatea SPO a fost la fel de scăzută. Ponderea capitalizării pieţei de capital din România în capitalizarea bursieră totală a UE este cu mult sub ponderea sa în PIB", se menţionează în document.

În toamna anului trecut, ziarul BURSA a publicat o serie de articole în care a criticat strategia pieţei de capital şi a trasat schiţia unei strategii pentru resuscitarea pieţei noastre.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca și-au propus termenul decembrie 2024, ei de fapt speră ca piata de derivate sa fie funcțională în 2074, asta este viteza de lucru a celor implicați în dezvoltarea pietei de capital, din partea autorităților și a conducerii BVB. Daca acei indivizi ar fi înlocuiți cu oameni care se pricep ( și avem și astfel de oameni), altfel ar arata acum bursa noastră.

    1. sa traiasca SOP-ul pentru ei.

      SOP sa fie de restul ne ocupam noi. 

    Cred ca acest subiect era dezbatut prin 2007-2008. Dezbatera in general e buna dar daca nu are si un final cu hatarari aplicare e pierdere de timp

    1. CE STRATEGIE BAI , CE ''''''''' STRATEGIE ??? ''''''''' ; CA , NU SANTETI BUNI DE NIMIC !!!!! VAI , DE CAPUL NOSTRU , CU STRATEGI CA VOI ...... VRETI SA FACETI CAPITALISM , INTR-O TARA PLINA DE COMUNISTI INAPOIATI ?????? CARE SANT BUNI , NUMAI LA SMECHERII ????? AUZI LA EI : STRATEGIE : CAMPANIE DE INFORMARE A CUPONARILOR , PENTRU LICHIDAREA DETINERILOR ACESTORA ?????? CARE , ACESTORA ????????? CA , CEL PUTIN 75 % DIN EI , SANT DEJA IN LUMEA DREPTILOR , S-AU IN LUMEA NEDREPTILOR !!!!!!!!!!!! POATE SI PESTE 80 % !!!! ZORNAIE DIN OASE , PE LA PORTILE IADULUI , IMPLORAND CA SA-I PRIMEASCA CINEVA ......... SA LE DESCHIDA CINEVA , MARILE PORTI ......... CA , SA POATA SA NABOIASCA INAUNTRU ........ LA BINE , SI LA ODIHNA ........ DAR : NU V-A EXISTA ODIHNA PENTRU EI ........ SE V-OR ODIHNII , NUMAI CEI CARE MERITA ......... IN SFARSIT ; REVIN : DE UNDE DRACU '''' , CUPONARI , IN CLIPA DE FATA ?????? CA , NICI SAVAOTUL , NICI RASTIGNITUL NU-I PRIMESTE ....... SI AIA AU ( SMECHERIILE LOR ..... ) ; TREABA GREA NENE , A SFANTULUI , DE GREA ...... UNDE AM AJUNS ???????? STATI , CA VA SPUN , TOT EU : IN ZONA CREPUSCULARA !!!!!!!!!!!!!!!!!! ADICA ???? IN ( NOWMANS - LAND !!! ) , CUM SE EXPRIMA CAPITALISTII ....... ADICA ????? EI ...... PREA MULTE , VRETI SA STITI SI VOI ....... ADICA ??????? LA DRACUL !!!!!!!!!!!!! NU MAI MA SACAITI , ATATA !!!!!!!!!!! CURIOSILOR .......... VRETI VOI , SA LE STITI , PE TOATE ......... MAI AVETI DRUM LUNG , DE BATUT ......... MAI BINE , FUGITI ........ CAT MAI DEPARTE ........ AAAAA , NU VRETI ?????????? PAI ATUNCI , SUPORTATI CONSECINTELE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb