Guvernul a aprobat un proiect de lege privind dezvoltarea asistenţei medicale comunitare

Andreea Popescu
Politică / 26 octombrie 2016

Executivul a aprobat, astăzi, un nou proiect de lege privind asistenţa medicală comunitară, necesar punerii în aplicare a obiectivelor asumate în Pachetul Integrat de Combatere a Sărăciei, potrivit unui comunicat el Executivului remis redacţiei.

Conform sursei citate, noul proiect are scopul de a asigura un cadru coerent de dezvoltare a serviciilor medico-sociale orientate pe nevoile comunităţii şi profilul demografic al acesteia, pentru creşterea accesului la servicii medicale, la programe, servicii şi acţiuni de sănătate publică, furnizate la nivelul comunităţilor, persoanelor ce aparţin grupurilor vulnerabile cu scopul creşterii accesului populaţiei la servicii de sănătate, în special la cele centrate pe prevenire.

Legea asistenţei medicale comunitare reglementează asistenţa medicală comunitară la nivelul comunelor, oraşelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi prevede înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor comunitare integrate. Comunicatul transmite că activităţile desfăşurate în domeniul asistenţei medicale comunitare sunt: furnizarea de servicii medicale de profilaxie către membrii comunităţii, promovarea sănătăţii comunităţii prin educaţie pentru sănătate în legătură cu cei mai importanţi determinanţi ai sănătăţii (stil de viaţă sănătos, atitudine faţă de sănătate şi de serviciile medicale, planificare familială şi sănătatea reproducerii, nutriţie, asigurarea unui mediu sănătos); identificarea riscurilor pentru sănătate şi a persoanelor şi grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical sau social; consilierea medicală şi socială, în limita competenţelor profesionale; direcţionarea persoanelor vulnerabile către serviciile medico-socio-educaţionale şi monitorizarea accesului acestora; asistenţa la domiciliu a gravidei, nou-născutului şi mamei, a pacientului cronic şi a vârstnicului, complementar asistenţei medicale primare, secundare şi terţiare; asistenţa medicală de urgenţă în limita competenţei profesionale.

Beneficiarii acestor servicii sunt, cu precădere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural şi grupurile vulnerabile, inclusiv romă, spune Executivul.

În funcţie de nevoile privind furnizarea integrată de servicii medico-socio-educaţionale, în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi în locaţiile puse la dispoziţie de acestea se vor constitui centre comunitare integrate, finanţate integral din bugetele locale.

Finanţarea cheltuielilor de personal pentru asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari se asigură din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit comunicatului, autorităţile locale pot contribui din surse proprii la finanţarea cheltuielilor de personal şi pot angaja şi alte categorii de personal care furnizează servicii medicale, sociale sau educaţionale, cu asigurarea finanţării cheltuielilor acestora din surse proprii şi cu încadrarea în bugetul aprobat, dar sunt şi responsabile de acoperirea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii necesare întreţinerii şi funcţionării centrelor comunitare integrate.

Asistenţa medicală comunitară este coordonată tehnic şi metodologic de către Ministerul Sănătăţii, prin structurile sale din teritoriu, respectiv direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, iar controlul acesteia se va exercita de către Ministerul Sănătăţii.

Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea activităţii de asistenţă medicală comunitară se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

În prezent, Ministerul Sănătăţii asigură finanţarea a peste 1350 de asistenţi medicali comunitari şi peste 450 de mediatori sanitari.

Pentru anul 2016 fondurile aprobate în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru asistenţa medicală comunitară sunt de 62 milioane de lei. De asemenea, pentru anul 2016 au fost aprobate suplimentar 181 de posturi noi de asistent medical comunitar şi 19 posturi noi de mediator sanitar, iar posturile sunt în procedură de ocupare.

Prin proiectul "Întărirea Reţelei Naţionale de mediatori Romi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei rome" (mai 2015-august 2016), finanţat din Mecanismul Financiar Norvegian, s-au înfiinţat 45 de centre comunitare în 6 judeţe (Giurgiu, Călăraşi, Dolj, Gorj, Neamţ şi Botoşani), iar prin Mecanismul Fiananciar Elveţian, Ministerul Sănătăţii implementează un proiect la nivelul a 3 judeţe (Botoşani, Sălaj, Tulcea), prin care vor fi înfiinţate 7 centre comunitare integrate, transmite sursa citată.

Dezvoltarea reţelei de asistenţă medicală comunitară şi măsurile întreprinse în asigurarea serviciilor medico-sociale vor fi corelate cu Strategiile naţionale cu impact asupra reducerii sărăciei şi promovării incluziunii sociale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb