Executivul a aprobat marţi Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului Silvic, informează un comunicat al Guvernului.
Noile reglementări asigură cadrul legal pentru a permite reducerea suprafeţei fondului forestier naţional pentru explorarea şi exploatarea resurselor de petrol şi gaze naturale, în vederea realizării reţelelor de comunicaţii şi a reţelelor de apă potabilă.
O altă prevedere îi vizează pe operatorii economici care au avut aprobări de ocupare temporară a terenurilor din fondul forestier naţional, nu le-au restituit apte de a fi împădurite, însă solicită noi aprobări de ocupare.
Astfel, noile reglementări precizează că este interzisă aprobarea ocupării temporare de terenuri din fondul forestier naţional pentru operatorii economici care nu au redat circuitului silvic terenurile forestiere ocupate anterior în cadrul aceluiaşi ocol, terenuri apte de a fi împădurite. Conform actului normativ, excepţie fac situaţiile de urgenţă.
Perioada de timp pentru care poate fi aprobată ocuparea temporară de terenuri din fondul forestier, este de maximum 10 ani, cu posibilitatea prelungirii pe perioade succesive de maximum 10 ani.