Guvernul a pregătit schimbări importante pentru fondurile de pensii private

G.D.
Macroeconomie / 28 octombrie 2022

Guvernul a pregătit schimbări importante pentru fondurile de pensii private

Guvernul a pregătit o serie de schimbări importante pentru fondurile de pensii private şi administratorii lor. În primul rând, va exista un comision unic de administrare. În plus, statul impune un control mai strict al Autorităţii de Supraveghere Financiară asupra fondurilor, administratorilor lor şi investiţiilor derulate de fonduri. Totodată, în contextul în care se pregăteşte listarea unei părţi din Hidroelectrica, Guvernul permite fondurilor de pensii să investească până la 10% într-o companie deţinută majoritar de stat. Mult, dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private va fi imprescriptibil, relatează Economedia.

Astfel, Guvernul a decis să stabilească un comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităţilor principale şi a celor secundare/conexe. În prezent, comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 2,5%, şi prin deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe lună.

Conform schimbărilor pregătite, în viitor, comisionul de administrare se va constitui prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.

În plus, Guvernul vrea ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să aibă un control mai strict asupra administratorilor şi fondurilor de pensii. În acest sens, Guvernul stabileşte că direcţia de investiţii responsabilă cu administrarea investiţiilor, cu analiza oportunităţilor investiţionale şi plasarea activelor va fi condusă de un director de investiţii, persoană cu funcţie cheie autorizată de ASF. În plus, în vederea gestionării operaţiunilor zilnice ale fondului de pensii, va exista obligaţia de constituire la nivelul entităţii a unui comitet de investiţii format din membri independenţi (care va adopta decizii pentru operaţiunile de investire/dezinvestire), precum şi a unui comitet de remunerare.

Mai mult, Guvernul introduce unele prevederi privind cerinţele pentru persoanele cu funcţii-cheie şi prevederi exprese privind autorizarea acestor persoane.

Totodată, în contextul în care se pregăteşte listarea unei participaţii din Hidroelectrica deţinută de Fondul Proprietatea, iar statul român vrea ca aceasta să fie listată pe bursa locală, în timp ce FP vrea o listare duală, atât pe bursa locală, cât şi pe una externă, Guvernul vrea să permită fondurilor de pensii să poată cumpăra local cât mai mult din Hidroelectrica.

Astfel, Guvernul stabileşte că în cazul în care statul român deţine, direct sau indirect, o participaţie mai mare de 50% din capitalul social al unui emitent, atunci administratorul fondului de pensii poate investi 10% din activele unui fond de pensii în respectivul emitent sau în fiecare categorie de active ale acestuia, fără a depăşi 10%.

De asemenea, Guvernul stabileşte că dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei va fi imprescriptibil.

În prezent, dacă administratorul nu primeşte nicio solicitare de plată a activului de la niciun beneficiar, drepturile cuvenite beneficiarilor şi nerevendicate se prescriu în termen de 3 an.

Guvernul mai introduce posibilitatea ca, în cazul declanşării procedurii de administrare specială, ASF să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special, în condiţiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranţă a sistemului de pensii private în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplineşte cerinţele legale în acest sens.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Polonia a nationalizat aceste pensii private de jaf...

    Astea se bat cap in cap.

    Daca dreptul beneficiarilor este imprescriptibil cum se prescriu in 3 ani? 

    Astia din ASF mai gandesc si ei ceva? 

    „De asemenea, Guvernul stabileşte că dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei va fi imprescriptibil. 

    În prezent, dacă administratorul nu primeşte nicio solicitare de plată a activului de la niciun beneficiar, drepturile cuvenite beneficiarilor şi nerevendicate se prescriu în termen de 3 ani”. 

    5% randament peste rata inflatiei ha vreau sa o vad si pe asta. anul asta au avut un randament de -2% la o inflatie de cca 18%. O sa vedeti ce sume reale vom avea la pensie din pensia privata. Intre timp ei isi iau mega comisiane de (proasta) administrare.

    Cand le-au scazut comisioanele pe timpul lui dragnea toata lumea urla ca le nationalizeaza :))))))

    Acum?NImic?Fara proteste? 

    Vad ca banii aia dati la presa in pandemie inca isi fac efectul.Cea mai buna investitie a guvernului :))))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb