Executivul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată ieri, reducerea contribuţiei datorate de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj - de la 3% la 2,5%. Actul normativ modifică legislaţia privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, şi, pe lîngă reducerea contribuţiei amintite, mai stabileşte noua modalitate de calcul a indemnizaţiei de şomaj. Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare la 1 ianuarie 2006.
Persoanele care se asigură benevol în cadrul sistemului de asigurări pentru şomaj vor plăti o contribuţie de 3,5% din venitul lunar (faţă de 4% potrivit reglementărilor anterioare). Diminuarea contribuţiei în cazul acestor persoane este determinată de reducerea cotei contribuţiei datorate de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj, întrucît proporţia de 3,5% include contribuţia angajatorilor - 2,5% şi contribuţia individuală - 1%.
"Cele mai importante modificări cuprinse în acest act normativ sînt în concordanţă cu angajamentele privind relaxarea fiscală şi politica de protecţie socială din programul de guvernare al actualului Cabinet", a afirmat ministrul muncii, Gheorghe Barbu.
Actul normativ adoptat ieri introduce facilităţi pentru angajatorii care încadrează absolvenţi ai învăţămîntului preuniversitar şi universitar, şomeri în vîrstă de peste 45 de ani şi părinţi unici, susţinători ai familiilor monoparentale.
Pe de altă parte, ordonanţa vrea să asigure un grad mai ridicat de ocupare a forţei de muncă în rîndul şomerilor aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, prin creşterea de la 50% la 60% a ponderii locurilor de muncă ocupate de aceştia în totalul locurilor de muncă nou create, ca urmare a acordării de credite angajatorilor.
Noua reglementare modifică cuantumul şi perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, în funcţie de stagiul de cotizare şi contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de şomaj. Astfel, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an vor primi indemnizaţia de şomaj pe o perioadă de şase luni, iar cele care au un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani vor primi indemnizaţia timp de 9 luni. Pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani, şomerii vor beneficia, timp de un an, de indemnizaţie de şomaj.
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o suma fixă, neimpozabilă, lunară, reprezentînd 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adaugă, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de trei ani, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.