Partidele politice europene pot cheltui 3225 de salarii minime brute pentru finanţarea campaniei electorale de anul viitor din ţara noastră pentru alegerile europarlamentare. Aceasta este limita maximă stabilită, ieri, prin hotărâre de guvern, de cabinetul Dăncilă.
Conform art. 8 din actul normativ care stabileşte această sumă care, la echivalentul actual în lei al salariului minim brut, se ridică la 6.127.500 lei, pentru fiecare formaţiune politică, plăţile aferente cheltuielilor efectuate în contextul campaniei electorale de anul viitor vor putea fi realizate numai cu notificarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în cel mult 48 de ore de la data efectuării acestora.
În termen de cel mult 15 zile de la data alegerilor europarlamentare, partidul care a făcut cheltuielile respective este obligat să depună la AEP un raport detaliat privind cheltuielile efectuate şi sursele de finanţare a acestora, precum şi documentele justificative aferente.
Aceste cheltuieli făcute de partidele politice europene nu fac obiectul rambursării prevăzute de legea 334/2006 privind finanţarea partidelor politice din România.
După primirea documentelor privind cheltuielile făcute în campania pentru alegerile europarlamentare, AEP va informa Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) cu privire la orice activitate presupusă a fi ilegală, de fraudă sau de corupţie, care poate afecta interesele financiare ale Uniunii Europene.
DLAF asigură, în baza atribuţiilor sale specifice, controlul fondurilor europene acordate, din bugetul Uniunii Europene, partidelor politice europene şi fundaţiilor politice europene cu sediul în România.