Guvernul a uitat deja de promisiunea neimpozitării profitului reinvestit

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie 2007

Dan Voiculescu, preşedintele PC

Dan Voiculescu, preşedintele PC

După exact două luni de la promisiunile premierului şi ale Ministerului Finanţelor făcute Partidului Conservator privind susţinerea proiectului de lege care prevedea scutirea impozitului pe profitul reinvestit, Executivul se face că uită de această iniţiativă.

Ieri, Cătălin Doică, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a spus că "punctul de vedere al guvernului este, din păcate, negativ şi ţine cont în special de influenţa asupra bugetului a unei eventuale adoptări a acestui proiect de act normativ". Potrivit lui Doică, la buget ar intra venituri mai mici cu aproximativ 1,2% din PIB la nivelul anului 2009 dacă proiectul iniţiat de conservatori ar deveni lege.

Pe 19 decembrie 2006, legea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale a trecut de votul Parlamentului în mare parte datorită votului Partidului Conservator. La acel moment conservatorii un înclinat echilibrul crizei politice de partea Alianţei, deşi ieşiseră de la guvernare, şi ameninţau cu un vot negativ asupra legii bugetului de stat. Legea bugetului a fost adoptată după ce a depăşit cu 27 de zile termenul limită şi votată de187 de parlamentari în timp ce 139 au respins-o.

PC a pus o condiţie Guvernului: Votul lor în schimbul acceptării de Executiv a celor două proiecte de lege promovate de partidul lui Dan Voiculescu - scutirea impozitului pe profitul reinvestit şi TVA de 9% la alimentele de bază. Sub presiunea ieşirii conservatorilor de la guvernare, a opoziţiei şi a demisiei în masă a 24 de parlamentari liberali care au trecut la PLD, Guvernul a promis marea cu sarea. Bogdan Ciucă, purtător de cuvânt al PC, ne spunea atunci că are încredere în promisiunile lui Călin Popescu Tăriceanu şi Sebastian Vlădescu.

Cătălin Doica consideră însă că Ministerul Finanţelor nu şi-a schimbat opţiunea şi ne-a declarat că "guvernul nu exclude posibilitatea ca într-un alt context al veniturilor la buget, această propunere să poată fi realizată". Domnia sa a adăugat că Guvernul nu este împotriva stimulării investiţiilor şi creşterii economice, dar "Ministerul Finanţelor crede că o cotă de 16% ca impozit pe profit este un stimulent cu efecte pozitive iar apăsarea asupra bugetului pe care ar determina-o această propunere ar fi imposibil de suportat în 2007, când trebuie să contribuim şi la bugetul UE".

Codruţ Şereş, senator PC şi secretar al Comisiei de Buget Finanţe, spune că trebuie luată în considerare şi o eventuală majorare a veniturilor determinată de acest proiect de lege, prin aplicarea TVA la profitul care se reinvesteşte. În replică, Cătălin Doică spune că o posibilă creştere economică ar fi de doar 964 milioane lei, adică 0,2% din PIB în 2007 şi în condiţiile în care 35% din profit ar fi reinvestit. În aceleaşi condiţii la orizontul anului 2009, beneficiile legii ar fi de 0,4% din PIB adică aproximativ 1790 milioane lei. În condiţiile în care 70% din profit ar fi reinvestit, calculele Ministerului de Finanţe arată că în 2007 veniturile suplimentare ar fi de 0,5% din PIB iar în 2009 de 0,8% din PIB, adică mai puţin decât deficitul pe care l-ar crea această scutire de la impozit.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii UDMR, deşi susţin proiectul Conservatorilor spun că în ultimii 15 ani profitul a fost reinvestit doar în vile, maşini de lux şi birouri.

Comisia Senatorială de Buget Finanţe a aprobat acest proiect de lege care urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor care e camera decizională.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb