Guvernul american are acordul Senatului să dea în judecată OPEC

Virginia Balcu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iunie 2005

Senatul american a votat un amendament care permite guvernului Statelor Unite să dea în judecată Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru nerespectarea legilor concurenţei. Aceasta este o reacţie la creşterea preţurilor petrolului la aproape 60 de dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului brut de referinţă pe piaţa americană a atins marţi nivelul record de 59,70 de dolari pe baril, chiar dacă producţia OPEC este cea mai ridicată din ultimii 25 de ani, iar stocurile de petrol ale Statelor Unite sînt cele mai mari din anul 1999. Cele 11 ţări membre OPEC realizează aproape 40% din producţia mondială de petrol şi deţin doua treimi din rezervele cunos-cute.

Senatorul republican de Ohio, Mike DeWine, care a susţinut amendamentul împreună cu senatorul democrat de Wisconsin, Herb Kohl, a declarat: "Preţurile gazului şi ale petrolului sînt prea ridicate şi este timpul să facem ceva în această privinţă". El a adăugat că dacă OPEC ar fi fost un grup format din companii private internaţionale şi nu din guverne, acţiunea sa nu ar fi fost decît o schemă ilegală de fixare a preţurilor.

Senatorul republican Pete Domenici, principal negociator în privinţa legii energiei, a calificat măsura drept "inacceptabilă", dar nu a încercat să blocheze amendamentul. "Există naţiuni suverane. Este inacceptabil să decidem noi, în Senat, înfiinţarea unui nou forum sau iniţierea unui litigiu împotriva OPEC", a comentat Domenici. El a precizat că este improbabil ca amendamentul să aibă succes în sesiunea de negociere, cînd varianta Senatului trebuie corelată cu versiunea aprobată de Camera Reprezentanţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb