Guvernul analizează finalizarea canalului Dunăre - Bucureşti

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 25 august 2008

Specialiştii în domeniul hidrotehnic s-au reunit, vineri, la Palatul Victoria, în cadrul unei întâlniri convocate de primul-ministru Călin Popes­cu-Tăriceanu, pentru a discuta despre reluarea lucrărilor la canalul Dunăre - Bucureşti. "Pe acest subiect, am discutat de câteva ori cu domnul preşedinte Ion Iliescu şi mi-a trimis chiar o scrisoare cu proiectul care ridică o serie de probleme. Am invitat cei mai buni specialişti în domeniu pentru a face o discuţie la obiect, să tragem o concluzie", a afirmat şeful Executivului, la începutul întâlnirii.

Călin Popescu-Tăriceanu a adăugat că subiectul construirii canalului Dunăre-Bucureşti a generat o controversă şi că ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, are nişte propuneri, nişte oferte de reluare şi de realizare a acestui proiect. Potrivit Agerpres, reuniunea de lucru a fost convocată de premierul Tăriceanu pentru a se discuta pe marginea unor proiecte hidrotehnice. La întâlnire a participat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, şi fostul preşedinte Ion Iliescu, în calitate de specialist în domeniul hidrotehnicii.

Lucrările de reabilitare şi finalizare a Canalului Dunăre - Bucureşti, construit în proporţie de 70% până în 1990, vor demara la sfârşitul anului 2009, urmând ca în 2012 Canalul să fie inaugurat. Pentru finalizarea construcţiei şi reabilitarea a ceea ce s-a construit până în 1990, vor fi necesari 450 milioane de euro, existând posibilităţi pentru finalizarea proiectului, de la bugetul de stat, din fonduri europene sau concesiune.

Proiectul permite legarea Bucureştiului cu fluviul Dunărea, respectiv conectarea Municipiului cu Coridorul Pan-European de transport numărul şapte, printr-o cale navigabilă având capacitatea de transport de până la 20 milioane tone pe an pe sectorul Budeşti - Olteniţa, din care 16 milioane tone pe an pe sectorul Budeşti - Portul Bucureşti - 1 Decembrie şi patru milioane tone pe an pe sectorul Budeşti - Portul Bucureşti - Glina.

Proiectul va asigura scoaterea de sub efectul indundaţiilor a circa 30.000 de hectare terenuri agricole şi 11 localităţi, apa necesară pentru irigarea a peste 150.000 de hectare de teren arabil şi pentru alimentarea cu apă a localităţilor limitrofe şi producerea a circa 58 de GWh pe an energie electrică la care se adaugă alte 15 GWh pe an produse de cele patru microhidrocentrale şi hidrocentrale situate pe acest canal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb