Guvernul Cîţu se clatină

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2021

Guvernul Cîţu se clatină

Moţiunea PSD intră marţea viitoare la vot; Cîţu spune că nu va mai negocia cu USRPLUS dacă votează moţiunea PSD CCR a dat undă verde moţiunii USRPLUS-AUR şi spune că Parlamentul a întârziat moţiunea de cenzură trei zile; însăşi Curtea a întârziat moţiunea două săptămâni Parlamentarii USRPLUS au anunţat că vor vota orice moţiune va ajunge la vot

Speranţa de viaţă a cabinetului Cîţu se apropie de zero. PSD a depus, ieri, propria moţiune de cenzură, în contextul în care Curtea Constituţională a dat undă verde moţiunii USRPLUS-AUR după trei săptămâni de la depunerea ei, astfel că guvernul Florin Cîţu ar putea să pice în Parlament în data de 5 octombrie, conform calendarului votat de Birourile Permanente Reunite (BPR).

CCR a dat, ieri, undă verde moţiunii USRPLUS, în ciuda faptului că a admis sesizarea guvernului Cîţu (prin care s-a tergiversat votul moţiunii până la desfăşurarea Congresului intern al PNL) şi a constatat existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi Parlament, conflictul constând în faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor nu a comunicat Executivului depunerea moţiunii în aceeaşi zi. Amintim că Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, cele care stabilesc calendarul moţiunii de cenzură, au fost convocate de trei ori în trei zile separate de preşedinţii celor două camere după depunerea moţiunii, dar şedinţele în care trebuia stabilit calendarul moţiunii au fost boicotate de PSD, PNL şi UDMR, nefiind asigurat cvorumul.

După ce a constatat existenţa conflictului, Curtea Constituţională a stabilit, totuşi, în unanimitate că Parlamentul trebuie să dezbată moţiunea depusă de USRPLUS şi AUR şi să-şi exprime opinia prin vot, conform principiului colaborării loiale între instituţiile statului, potrivit surselor Digi24 de la CCR. Ulterior, în BPR, moţiunea USRPLUS- AUR a fost din nou întârziată.

Curtea spune, în traducere, că Parlamentul a întârziat moţiunea trei zile, în ciuda faptului evident că moţiunea a fost întârziată chiar de către CCR timp de două săptămâni, exact cât fostul preşedinte PNL Ludovic Orban să fie învins la Congres şi în locul său să fie numit actualul premier Florin Cîţu. Rămâne de văzut cum va reveni PNL la guvernare din această ţesătură politică ce a dezbinat puternic principalul partid din coaliţie: ieri, Ionel Dancă, parlamentar PNL, l-a acuzat pe premier de epurarea din guvern a susţinătorilor lui Ludovic Orban.

În orice caz, moţiunea depusă ieri de PSD are titlul "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!". Potrivit informaţiilor venite ieri dinspre USRPLUS, după şedinţa BPN- ului intern, parlamentarii partidului "vor vota orice moţiune va ajunge la vot". "Zilele lui Florin Cîţu la guvern sunt numărate", a afirmat la rândul său, ieri, Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USRPLUS.

Totodată, conducerea PSD a anunţat că au fost purtate discuţii cu parlamentarii AUR care s-ar fi angajat să voteze moţiunea PSD.

"Invit colegii mei de la USR PLUS şi AUR să vină să voteze această moţiune. Propunem un calendar strâns: joi citirea moţiunii şi luni vot pentru ca Guvernul Cîţu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să ne ascundem după o moţiune neconstituţională", a declarat ieri preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

După unda verde de la CCR, depunerea moţiunii de către PSD a fost, cel mai probabil, motivată de dorinţa de a revendica public trântirea guvernului Cîţu.

Parlamentul a decis ca moţiunea PSD să fie votată pe 5 octombrie

Birourile Permanente Reunite (BPR) din Parlament au decis, ieri, ca moţiunea PSD să fie votată în data de 5 octombrie.

Parlamentarii PNL au spus, în şedinţa BPR, că doresc să aştepte motivarea deciziei CCR privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament înainte de a stabili calendarul moţiunii de cenzură USRPLUS-AUR, în ciuda unui comunicat al CCR dat ieri care spune că prin întârzierea moţiunii USRPLUS-AUR şi nesupunerea ei la vot se încalcă Constituţia şi mai precis articolul 113 din Constituţie. Parlamentarii USRPLUS şi AUR au acuzat ieri noi tertipuri în şedinţa BPR prin care se încalcă Constituţia şi au cerut ca moţiunea lor să fie votată cât mai repede.

PSD a spus că "nu avem o decizie a CCR ci un comunicat al CCR" şi că trebuie să se acţioneze abia când se va publica motivarea.

"Avem de ales între a vota moţiunea USRPLUS-AUR şi ca Florin Cîţu să o atace la CCR (pe motiv că este neconstituţională) şi să pierdem sau să votăm moţiunea PSD", a spus, ieri, în şedinţa BPR, Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD.

"Conflictul (juridic dintre Parlament şi Guvern) provine din faptul că BPR-urile au întârziat în mod voit moţiunea", a spus la rândul său George Târziu, senator şi co-preşedinte AUR. Acesta a acuzat PSD-ul de blocarea împreună cu PNL a moţiunii USRPLUS-AUR.

Solicitarea USRPLUS de dezbatere şi vot pe moţiunea USRPLUS-AUR a fost respinsă ieri de BPR.

Alina Gorghiu a ridicat anumite semne de întrebare cu privire la calitatea de membri PSD a tuturor semnatarilor moţiunii, la care Simonis a răspuns: "Vă asigur că toţi semnatarii PSD sunt membrii PSD şi au semnat în original aceste documente".

PSD a propus următorul calendar al moţiunii: mâine la ora 14:00 citirea moţiunii, urmând ca votul să fie dat în marţea viitoare, în data de 5 octombrie, la ora 12:00.

"Avem câţiva colegi care ajung luni în ţară şi dorim să avem garanţia că vom fi toţi la vot", a spus Simonis.

----

Florin Cîţu: "Nu vom mai negocia cu USRPLUS dacă vor vota moţiunea PSD"

Premierul Florin Cîţu a acuzat, ieri, partidele care vor să-l dea jos că vor "să arunce ţara în haos" şi că "preşedintele PNL este propunerea de premier". Cîţu a spus, după şedinţa "noului" BPN, că PNL nu va mai negocia cu USRPLUS dacă USRPLUS va vota moţiunea PSD.

"S-au format două echipe de negocieri la Camera Deputaţilor şi Senat pentru a păstra majoritatea în Parlamentul României. Am discutat şi avem şi câteva mesaje ferme din partea Partidului Naţional Liberal. (...) În continuare PNL rămâne ferm în spatele preşedintelui (PNL) şi premierului în această perioadă, nu există niciun fel de discuţie aici. Totodată, îi aşteptăm în continuare pe partenerii de la USR să vină, să discutăm şi să mergem cu această coaliţie mai departe, dar vom trage o linie în momentul în care cei de la USR vor vota o moţiune alături de PSD sau AUR. În acel moment, Partidul Naţional Liberal nu va mai negocia cu cei de la USR. Rămânem deschişi colaborării cu cei de la USR până în momentul în care vor va vota o moţiune împotriva guvernului", a spus Cîţu.

Amintim că USRPLUS s-a arătat dispus să se reîntoarcă la guvernare şi să investească rapid un nou guvern cu condiţia ca PNL să vină cu un alt premier.

Potrivit surselor Digi24, PNL intenţionează să conteste la CCR inclusiv moţiunea PSD pe motiv că există deja pe circuit moţiunea USRPLUS-AUR.

"Aşteptăm pentru prima moţiune motivarea Curţii Constituţionale. (...) În Parlamentul României, astăzi, este o competiţie şi un festival al celor care vor să destabilizeze România şi să arunce ţara în aer, să dea jos guvernul României. (...) Pe de altă parte, noi astăzi am avut discuţii la guvern despre salariul minim şi le pot spune românilor că propunerea guvernului este aceea de a creşte salariul minim cu 11% pe brut, ceea ce înseamnă vreo 10% net. Este o propunere care este foarte apropiată de ce propuneau sindicatele şi am văzut că o mare parte din ele erau de acord, să vedem dacă patronatele sunt de acord, este propunerea cu care mergem noi. În acelaşi timp, mâine (astăzi - n.r.), o să avem în primă lectură în guvern e-facturare, am finalizat astăzi (ieri - n.r.) modul în care vor fi compensate facturile în această iarnă, trebuie să dăm OUG. Sper că cei care vor să dea jos guvernul ştiu acest lucru. Mai sunt şi alte măsuri la care lucrăm. (...) Noi ne ocupăm de guvernare", a mai declarat ieri Cîţu.

Cîţu spune că se pregăteşte să vină cu propunerile de miniştri în Parlament, deşi e ameninţat de două moţiuni de cenzură

"Astăzi avem un guvern care funcţionează normal, poate să dea ordonanţe", a mai spus ieri Florin Cîţu. Amintim că guvernul are şase miniştri care lipsesc din guvern după retragerea din guvern a USRPLUS a ministrului Agriculturii din PNL Adrian Oros. Acesta din urmă şi-a dat ieri demisia, el fiind un susţinător la Congres al lui Ludovic Orban.

"Noi ne pregătim să mergem în continuare în Parlament (cu propunerile de miniştri) dacă cei de la USR decid să vină înapoi şi să negocieze", a mai spus Cîţu.

Acesta a adăugat că "PNL va propune premierul" în coaliţia de dreapta şi că, "pentru a închide discuţia, preşedintele Partidului Naţional Liberal este propunerea de premier". "Deciziile se vor lua în BPN pentru (funcţiile) de premier, miniştri, cabinet etc. (...) PNL va rămâne la guvernare până în 2024", a spus preşedintele PNL.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb