Guvernul Greciei nu va coopera cu troica creditorilor şi nu va cere prelungirea acordului de salvare

Internaţional / 31 ianuarie 2015

Guvernul Greciei nu va coopera cu troica creditorilor şi nu va cere prelungirea acordului de salvare

Actualizare 11:48 Merkel nu vrea reducerea datoriei Greciei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, astăzi, că nu ia în considerare o nouă ştergere a datoriei Greciei, cum doreşte actualul premier de la Atena, Alexis Tsipras, transmite AFP.

Oficialul de la Berlin a afirmat: "A existat deja o renunţare voluntară a creditorilor privaţi. Băncile au renunţat deja la creanţe de miliarde în ceea ce priveşte Grecia. Nu văd o nouă ştergere a datoriei".

La începutul anului 2012, Grecia a întreprins o operaţiune de schimbare a datoriei: titlurile creditorilor privaţi au fost înlocuite cu altele mai puţin rentabile. Astfel, a fost ştearsă o parte din datorie de circa 100 miliarde euro. Totuşi, statul elen, aflat sub asistenţă financiară internaţională încă din 2010, este împovărat de datoria de circa 175% din PIB.

Angela Merkel, adeptă a unei strategii bugetare respinse de noile autorităţi de la Atena, a mai spus că Europa "va continua să-şi arate solidaritatea faţă de Grecia şi alte ţări afectate de criză, dacă aceste ţări efectuează reforme şi iau măsuri economice".

Întrebată despre primele anunţuri ale guvernului Tsipras (creşterea salariului minim şi angajarea funcţionarilor), Angela Merkel a răspuns: "Noi, adică Germania şi alţi parteneri europeni, aşteptăm să vedem cu ce concept vine spre noi noul guvern grec".

Tsipras intenţionează să facă, marţi şi miercuri, vizite în Italia şi Franţa, în speranţa renegocierii datoriei uriaşe a Greciei. Totuşi, deocamdată, prim-ministrul grec nu are programată nicio vizită la Berlin.

(Valentin Busuioc)

---

Guvernul Greciei nu va coopera cu troica creditorilor, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, şi nu va cere prelungirea programului de salvare, a declarat astăzi ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis.

"Această platformă (de respingere a programului de salvare - n.r.) ne-a permis să câştigăm încrederea populaţiei elene. Prima noastră acţiune ca guvern va fi să nu respingem motivele care ne-au făcut să contestăm acest program, prin solicitarea unei prelungiri a acestuia", a afirmat Varoufakis, după o întâlnire la Atena cu şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, potrivit Reuters.

Varoufakis l-a asigurat pe Dijsselbloem că autorităţile de la Atena intenţionează să aplice reforme pentru a face economia mai competitivă şi pentru a echilibra bugetul, dar că nu va accepta o criză care se alimentează singură, o criză a deflaţiei şi a unei datorii publice neviabile.

Dijsselbloem, aflat la Atena pentru discuţii cu noul guvern, a spus că cele două părţi vor decide ce se va întâmpla după încheierea programului de finanţare, pe 28 februarie.

Şeful Eurogroup a cerut noului guvern să respecte termenii actualului acord dintre Grecia şi zona euro, şi a avertizat faţă de asumarea unor decizii unilaterale, afirmând că este important ca progresele realizate să nu fie date înapoi.

Dijsselbloem a mai spus că sprijinul european depinde de respectarea de către Grecia a obligaţiilor asumate, iar decizia ca Grecia să meargă înainte împreună cu zona euro depinde de autorităţile de la Atena.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb