• 10.000 miliarde lei vechi vor fi acordaţi pentru dezvoltarea infrastructurii rurale şi 800 miliarde lei vechi pentru asistenţa tehnică a 96 de proiecte de investiţii publice
Guvernul a început să demareze programe de acordare a fondurilor pentru dezvoltarea infrastructurii sau să lanseze programe ce permit finanţarea proiectelor, după ce, în ultima perioadă, am fost atenţionaţi din ce în ce mai mult în privinţa pericolului incapacităţii de absorbţie a fondurilor europene. Înaintarea cererilor de finanţare de către beneficiari este un antrenament pregătitor pentru depunerea proiectelor care trebuie să atragă cît mai multe fonduri din cele 30 de miliarde de euro pe care UE le acordă ţării noastre în perioada 2007-2013.
Oana Marinescu, purtătorul de cuvînt al Guvernului, a spus că "96 de proiecte de investiţii publice vor beneficia de consultanţă tehnică finanţată cu 800 miliarde de lei vechi din bugetul statului". Scopul acestei finanţări este "pregătirea proiectelor pentru anul 2007, cînd vom avea acces la fonduri europene, iar aceste proiecte vor fi pregătite pentru a obţine finanţare", spune Oana Marinescu, adăugînd că "prin această măsură scutim procedurile de pregătire a proiectelor şi creştem rata de absorbţie a fondurilor UE".
Aceste proiecte vizează reducerea decalajelor de dezvoltare dintre diferitele regiuni ale ţării şi sunt conforme cu Strategia Naţională de Dezvoltare. De exemplu, proiectele vizează varianta de ocolire a Braşovului, şoseaua de centură a oraşului Tecuci, dezvoltarea infrastructurii turistice din Parîng-Petroşani, Sinaia sau Călimăneşti-Căciulata, precum şi sprijinul acordat comunităţii de afaceri prin Complexul de afaceri Pucioasa şi Slatina sau prin centrul expoziţional Simeria.
Pe de altă parte, Guvernul acordă 10.000 de miliarde lei vechi pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, iar banii vor fi alocaţi prin proiecte pe care primăriile le vor înainta începînd cu 6 iulie, la Comisia pentru determinarea oportunităţii proiectelor. Finanţare vor primi în primul rînd acele proiecte care privesc construcţia, extinderea sau modernizarea podurilor, podeţelor sau punţilor pietonale, platformele de deşeuri, sistemele de canalizare, sistemele de alimentare cu apă, precum şi staţiile de tratare a apei uzate.
Valoarea minimă a unui proiect pentru care se poate obţine finanţare va fi de 400 de milioane de lei vechi, iar cea maximă de 40 de miliarde de lei vechi. Acest program va funcţiona timp de trei ani, pînă în 2008, iar dacă o primărie a obţinut finanţare pentru un proiect nu poate depune o nouă cerere de finanţare pentru alte lucrări înaintea finalizării proiectului anterior.
Lucrările aferente proiectelor trebuie să fie derulate în timp scurt, deoarece primăriile au la dispoziţie cel mult 18 luni pentru finalizare, după ce Guvernul alocă fondurile. Banii pe care Guvernul îi acordă nu exclud Programele Phare, ISPA şi Sapard, iar din acest motiv autorităţile locale ar trebui să profite cît mai mult de sursele de finanţare multiple care le sunt disponibile.
Bugetul de stat va acorda aceste sume din colectările de TVA pentru anul 2006, urmînd ca în 2007 şi 2008 bugetul să cuprindă sume special destinate dezvoltării infrastructurii rurale.