Guvernul meştereşte falimentul bijutierilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 16 februarie 2009

Vânzările de bijuterii vor scădea cu 30-50%

Circa 30.000 de salariaţi, (jumătate din forţa de muncă din sector) riscă să fie disponibilizaţi în 2009

80% dintre vânzări se fac "la negru"

Decizia Guvernului Boc de a creşte fiscalitatea la produsele de lux, pentru a acoperi golurile din buget, riscă să transforme meseria de bijutier într-o simplă amintire.

Sectorul se confruntă, în ultimele luni, cu o reducere puternică a vânzărilor, din cauza crizei care i-a determinat pe mulţi dintre cetăţeni să reducă consumul, iar o nouă creştere de fiscalitate poate pune în pericol chiar existenţa sa începând cu anul acesta.

Sarabanda disponibilizărilor în ateliere şi în societăţi a început din 2008, însă estimările pentru anul acesta sunt deosebit de îngrijorătoare. 50% din forţa de muncă din sector riscă să fie disponibilizată în situaţia unei noi creşteri a birurilor, conform estimărilor organizaţiilor patronale de profil.

Preţul aurului în continuă creştere pe pieţele externe şi costurile din ce în ce mai mari ale societăţilor din sector au determinat majoritatea operatorilor legali să constate că nu mai pot întreţine locurile de muncă nici măcar la nivelul costurilor din anii anteriori.

Datele puse la dispoziţie de Organizaţia Patronală a Bijutierilor din România (OPBR) arată că, în prima jumătate a anului trecut, în sector, existau 5.000 de firme autorizate în operaţiunile cu metale şi pietre preţioase, în care activau circa 60.000 de salariaţi. Volumul de desfacere lunar era estimat de către OPBR la circa o tonă de bijuterii din aur pe lună.

"Din septembrie 2008 a început o scădere drastică a vânzărilor de bijuterii din aur în comerţul legal, iar astăzi, majoritatea operatorilor legali nu mai poate întreţine locurile de muncă nici măcar la nivelul costurilor din anii trecuţi", ne-a declarat Karl Heinz, preşedintele OPBR.

Liderul organizaţiei patronale susţine că, anul acesta, vânzările de bijuterii din aur vor scădea între 30-50%, dacă pe lângă plata TVA de 19%, şi pe lângă acciza de 10%, sectorul va fi supraimpozitat cu o nouă taxă anunţată de 10%. "Planul Guvernului de a ridica fiscalitatea cu suprataxă şi pe bijuterii va conduce inevitabil la disponibilizarea a peste jumătate din angajaţii din sector", a subliniat Karl Heinz.

Liderul OPBR susţine că intenţia Guvernului de a atrage mai multe fonduri la buget prin creşterea birurilor nu va avea nici pe departe efectul scontat, ci va încuraja şi mai mult comerţul ilicit.

Datele OPBR arată că, la ora actuală, ponderea pieţei subterane a ajuns în ultimii doi trei ani să cuprindă până la 80% din totalul vânzărilor.

Heinz arată că, prin nivelul actual al birurilor, considerat prea mare pentru bijutieri, statul pierde anual, din cauza evaziunii fiscale, 100.000.000 euro anual, în timp ce, din taxe şi impozite strânge circa 500.000 de euro pe an. "O nouă creşte a birurilor va duce doar la distrugerea profesiei de bijutier, la oprirea producţiei autohtone şi la încurajarea comerţului ilicit", mai spune Karl Heinz.

În timp ce operatorii economici care lucrează legal, ce reprezintă doar 20% din piaţă, se pregătesc să pună lacăt afacerilor lor, piaţa subterană jubilează. OPBR spune că flagelul s-a extins din 2004, odată cu adoptatea codului fiscal. Măsura a dus la scutirea caselor de amanet de plata accizelor.

Karl Heinz ne-a explicat cum a început declinul:

"Casele de amanet au primit la un moment dat numai bijuterii noi spre amanetare, care apoi erau vândute fără plata accizelor şi a TVA. O discriminare crasă a comerţului legal şi a producătorilor autohtoni.

Acestea trebuiau să ducă o povară fiscală de aproximativ 50% din preţul produselor din aur. Astfel a început declinul comerţului legal. La început, aprovizionarea caselor de amanet a fost efectuată de către persoanele fizice, care aduceau bijuteriile de aur din Turcia. Aceşti au văzut repede cât de uşor se pot câştiga bani ocolind taxele şi impozitele legale, pornind propria afacere de . Aceştia au putut, pe fondul ocolirii plăţilor legale la buget, să se dezvolte într-un ritm fantastic, astfel încât, la scurt timp, au ajuns să vândă în aproape toate instituţiile statului, şi în cele care au atribuţiuni de control asupra corectitudinii fiscale. Nicio firmă sau o societate nu a fost ocolită de aceşti vânzători ambulanţi".

Liderul OPBR mai atrage atenţia că nici autorităţile responsabile cu controlul, ca ANPC, Garda Financiară, Poliţia economică sau controalele în vămi nu

sunt întotdeauna eficiente şi a subliniat că nu este exclus, ca, în scurt timp,

salariaţii din sector să organizeze acţiuni de protest împotriva politicilor guvernamentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb