Guvernul a adoptat, astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care asigură dreptul persoanelor de a exercita calea extraordinară de atac a recursului în casaţie împotriva deciziilor pronunţate de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de completele de cinci judecători, ca instanţe de apel, potrivit unui comunicat al Executivului remis redacţiei.
Conform sursei citate, guvernul a modificat şi a completat Codul de procedură penală (C.P.P.) şi Legea numărul 304/2004 privind organizarea judiciară, pentru a reglementa procedura acestui recurs, respectiv competenţa de a soluţiona acest recurs. Această măsură vine după ce Curtea Constituţională a recunoscut acest drept prin Decizia numărul 540 din 12 iulie 2016.
Prevederile articolul 434 aliniatul (1) C.P.P., declarate neconstituţionale prin Decizia numărul 540/2016, nu sunt susceptibile de a fi aplicate în absenţa unei intervenţii legislative exprese, transmite comunicatul.
După publicarea în Monitorul Oficial numărul 841/2016 a Deciziei numărului 540/2016, calea de atac extraordinară a recursului în casaţie nu mai putea fi exercitată efectiv, ca urmare a suspendării de drept şi, ulterior, a încetării efectelor juridice ale articolulu 434 alininiatul (1) C.P.P., şi, pe cale de consecinţă, a inexistenţei unei reglementări privind hotărârile judecătoreşti care pot fi atacate cu recurs în casaţie. În plus, prin raportare la Decizia numărul 540/2016, în absenţa unei intervenţii legislative exprese, nu existau reglementări privind completul căruia îi revine competenţa de a judeca un recurs în casaţie împotriva unei decizii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca instanţă de apel, şi nici în ceea ce priveşte compunerea respectivului complet, potrivit Executivului.