Guvernul modifică şi completează Codul de procedură penală privind organizarea judiciară

Diana Mihu
Politică / 26 octombrie 2016

Guvernul a adoptat, astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care asigură dreptul persoanelor de a exercita calea extraordinară de atac a recursului în casaţie împotriva deciziilor pronunţate de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de completele de cinci judecători, ca instanţe de apel, potrivit unui comunicat al Executivului remis redacţiei.

Conform sursei citate, guvernul a modificat şi a completat Codul de procedură penală (C.P.P.) şi Legea numărul 304/2004 privind organizarea judiciară, pentru a reglementa procedura acestui recurs, respectiv competenţa de a soluţiona acest recurs. Această măsură vine după ce Curtea Constituţională a recunoscut acest drept prin Decizia numărul 540 din 12 iulie 2016.

Prevederile articolul 434 aliniatul (1) C.P.P., declarate neconstituţionale prin Decizia numărul 540/2016, nu sunt susceptibile de a fi aplicate în absenţa unei intervenţii legislative exprese, transmite comunicatul.

După publicarea în Monitorul Oficial numărul 841/2016 a Deciziei numărului 540/2016, calea de atac extraordinară a recursului în casaţie nu mai putea fi exercitată efectiv, ca urmare a suspendării de drept şi, ulterior, a încetării efectelor juridice ale articolulu 434 alininiatul (1) C.P.P., şi, pe cale de consecinţă, a inexistenţei unei reglementări privind hotărârile judecătoreşti care pot fi atacate cu recurs în casaţie. În plus, prin raportare la Decizia numărul 540/2016, în absenţa unei intervenţii legislative exprese, nu existau reglementări privind completul căruia îi revine competenţa de a judeca un recurs în casaţie împotriva unei decizii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca instanţă de apel, şi nici în ceea ce priveşte compunerea respectivului complet, potrivit Executivului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb