• Cabinetul Năstase a aprobat ca ANL şi Compania Naţională de Investiţii să împrumute 6500 de miliarde de lei, doar de la CEC
• Banii vor fi folosiţi pentru finalizarea proiectului guvernamental de construire a 38.000 de locuinţe şi a 446 de săli de sport
Guvernul nu mai are bani ca să susţină, prin buget, finalizarea programului guvernamental privind construcţia a 38.000 de locuinţe şi a 446 săli de sport. Astfel că Executivul a decis să emită "pe şest" o ordonanţă de urgenţă prin care Casa de Eco-nomii şi Consemnaţiuni (CEC) să împrumute cu 6500 de mili-arde de lei Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Compania Naţională de Investiţii (CNI). PSD s-a angajat, prin programul de guvernare, ca pînă la sfîrşitul acestui mandat să dea în folo-sinţă toate cele 38.000 de locuinţe respectiv toate cele 446 de săli de sport. Cum bugetul de stat nu mai poate susţine acest proiect, din cauza deficitului, Guvernul a găsit soluţia ordonanţei de urgenţă. "Potrivit legii, în situaţia în care, în derularea finanţării celor două programe, resursele prevăzute anual cu această destinaţie în bugetul Mi-nisterului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) sînt insuficiente, ANL şi CNI pot avansa sumele necesare din resursele proprii, urmînd ca aces-tea să fie reconstituite din sursele prevăzute anual cu această destinaţie în bugetul MTCT", susţine Guvernul în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, semnată de ministrul Miron Mitrea.
Corneliu Popescu, directorul general al ANL, ne-a declarat: "Noi trebuie să finalizăm cele 38.000 de locuinţe pentru tineri prevăzute prin programul Minis-terului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. ANL nu are însă resurse suficiente ca să susţină costurile şi nici capacitatea rambursării unui credit comercial de asemenea dimensiuni. Nici bugetul statului pe acest an nu mai permite suplimentarea fondurilor, de aceea a fost găsită soluţia unui împrumut public de la CEC".
Constantin Teculescu, preşedintele CEC, consideră că Guver-nul a găsit o "soluţie democratică" pentru finanţarea proiectelor ANL şi CNI: "Guvernul a procedat în mod democratic prin faptul că a apelat la o ordonanţă de urgenţă pe care Parlamentul poate să o respingă şi nu a dat pur şi simplu o hotărîre de guvern".
Este greu de crezut, totuşi, că maşina de vot a PSD din Parlament îşi va sabota propriul Guvern, respingînd ordonanţa.
Adoptarea deciziei de creditare de către CEC a proiectelor ANL şi CNI a fost luată în urma discuţiilor purtate şi cu reprezentanţii CEC. Preşedintele CEC ne-a declarat: "Agenţia Naţională pentru Locuinţe a prezentat garanţii reale, însă nu suficiente pentru a contracta un credit mare. Ordonanţa de Urgenţă constituie o garanţie pentru noi. Prin acest act, Ministerul Tansporturilor preia asupra sa obligaţia rambursării creditelor". Preşedintele CEC ne-a mai precizat că ordonanţa de urgenţă mai era necesară pentru că banca nu putea acorda aceste credite, conform obiectului său de activitate: "Actul normativ extinde activitatea CEC astfel încît să putem acorda credite şi către ANL şi CNI, nu numai populaţiei, IMM-urilor şi autorităţilor publice centrale şi locale. Aceste împrumuturi nu vor afecta activitatea de creditare a populaţiei."
Oricum, nu putem să ne explicăm de ce Guvernul nu a făcut publică ordonanţa, dacă decizia executivului este asa de bună...
• Bogdan Baltazar: Guvernul strică piaţa
Bogdan Baltazar, preşedintele "BRD-Groupe Société Générale", susţine că, pentru finanţarea proiectelor ANL şi CNI, Guvernul ar fi trebuit să organizeze o licitaţie în care toate băncile să vină cu ofertele proprii: "Probabil că Guvernul a considerat că ofertele băncilor ar fi fost exagerate (pentru că ne-am fi aliniat la condiţiile pieţei) şi atunci a preferat să se împrumute de la CEC la preţuri mai mici".
Potrivit domnului Baltazar, CEC încalcă reglementările BNR care limitează la 20% din fondurile proprii expunerea unei bănci pe un singur debitor. "Nu am nimic cu CEC, este o bancă specială pentru oamenii săraci ale căror depuneri sînt garantate de stat", subliniază Bogdan Baltazar.