Guvernul SUA a preluat controlul la AIG

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 septembrie 2008

Fed schimbă conducerea companiei de asigurări

"American International Group" Inc. (AIG), cel mai important asigurator mondial, a reuşit să evite cel mai mare colaps financiar din istoria SUA, acceptând un împrumut de 85 de miliarde de dolari de la banca centrală (Federal Reserve - Fed), pentru care oferă în schimb guvernului american un pachet de 79,9% din capitalul său. Fed va acorda creditul pe termen de doi ani, la o dobândă calculată în funcţie de rata Libor plus 8,5%.

În urma preluării pachetului de 79,9% din compania de asigurări, Fed va schimba actuala conducere a acesteia, pe care o face vinovată de un eşec ce a generat probleme pe piaţa financiară. Surse apropiate situaţiei declară, citate de presa străină, că directorul executiv al AIG, Robert Willumstad, în vârstă de 63 de ani, va fi înlocuit cu fostul director executiv al "Allstate" Corp., Edward Liddy (62 de ani).

În ultimul an, AIG a avut pierderi de peste 18 miliarde de dolari, iar falimentul său ar fi costat industria financiară 180 de miliarde de dolari, potrivit calculelor "RBC Capital Markets".

Analiştii arată că falimentul AIG, companie care îşi vinde produsele în peste 130 de ţări, ar fi fost unul răsunător, cu consecinţe extrem de grave.

Înţelegerea cu Fed îi va permite AIG să-şi vândă unele active. Creditul acordat de Fed nu pune condiţia vânzării activelor ori lichidarea companiei, însă înstrăinarea va fi cea mai probabilă măsură pe care o va lua AIG pentru rambursarea împrumutului. În opinia analiştilor, AIG ar putea înstrăina participaţia deţinută la reasiguratorul "Transatlantic Holdings" Inc., divizia de consum "American General Finance", divizia de asigurări auto din SUA şi cea de administrare a activelor.

"Allianz" - ofertă pentru AIG?

Compania germană "Allianz" SE, cel mai mare asigurator din Europa, şi firma privată de investiţii "J.C. Flowers & Co." din SUA au propus o infuzie de capital pentru salvarea AIG, însă oferta lor a fost refuzată, spun surse apropiate discuţiilor. Reprezentanţii părţilor amintite nu au făcut vreo declaraţie în acest sens.

Societăţile de asigurare din cadrul AIG nu au probleme

Divizia de asigurări de viaţă, asigurări generale şi planurile de pensii, din cadrul American International Group (AIG) inclusiv operaţiunile din Asia, continuă să funcţioneze normal, îşi păstrează capitalul adecvat şi capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de clienţi, potrivit unui comunicat al companiei.

AIG continuă să identifice alternative pentru a creşte lichidităţile pe termen scurt ale companiei-mamă fără a reduce capitalul vreunei companii afiliate şi fără să pătrundă în operaţiunile din Asia pentru a obţine lichidităţi.

Poliţele de asigurare subscrise de companiile AIG constituie obligaţii directe pentru aceste companii de asigurare afiliate şi reglementate, prezente la nivel mondial. Aceste companii au un capital adecvat, respectă sau depăşesc cerinţele de capital reglementate local. Companiile continuă să funcţioneze în mod normal pentru a-şi îndeplini obligaţiile faţă de titularii de poliţe, afirmă comunicatul AIG. A.A.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb