Guvernul va aproba astăzi o ordonanţă de urgenţă pentru impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii încasate de cei care au făcut parte din consiliile de supraveghere ale fostelor comisii din care s-a format Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
"Vom promova un act normativ de rangul ordonanţei de urgenţă pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care şi-au interupt mandatul în consiliul de supraveghere la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private", a afirmat Daniel Chiţoiu, Ministerul Finanţelor Publice.
El a precizat că impozitarea va fi de 85%, la fel ca taxarea drepturilor litigioase.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că doreşte taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a înfiinţat ASF, arătând că nu este vorba de o impozitare, ci de o "taxă pe obraz gros".
"Mie mi se pare absolut inacceptabil să iei 800.000 de euro după ce ai luat 20-30.000 de euro pe lună, într-o instituţie totuşi publică. În America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la băncile care au intrat în faliment. Cred că ar trebui să facem acelaşi lucru şi am cerut Ministerului de Finanţe să găsim o soluţie", a spus Ponta.
"Nu este impozitare, este o taxă pe obraz gros", a adăugat premierul, citat de Mediafax.
Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a început activitatea în data de 29 aprilie, prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Ponta, fostul preşe-dintele Daniel Tudor al CSA câştiga 188.000 lei pe lună (40.000 euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al CNVM - 80.000 lei pe lună (18.000 euro), iar Marian Sârbu, fostul şef al CSSPP , 14.000 euro.
În prezent, Tudor ocupă funcţia de vicepreşedinte pe asigurări la ASF, iar Sârbu este membru neexecutiv la ASF.