Guvernul vrea să obţină mai mult pe BCR

C.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 octombrie 2005

Executivul a modificat cotele de capital ce pot fi dobîndite în privatizarea băncii

Guvernul a decis, ieri, modificarea cotelor de capital social care pot fi dobîndite în procesul de privatizare a Băncii Comerciale Române SA (BCR). Astfel, potrivit unei hotărîri adoptate în şedinţa de guvern din 29 septembrie, investitorul strategic poate dobîndi un pachet majoritar de acţiuni de 61,8825% din capitalul social al societăţii. Cota de 61,8825% va fi constituită din participaţia de 36,8825%, minus două acţiuni, deţinută în prezent de stat la BCR, la care se adaugă cota de 25% plus două acţiuni, dobîndită de BERD şi IFC în urma exercitării opţiunii de răscumpărare, conform unei OU din 2004 privind finalizarea vînzării unor pachete de acţiuni ale BCR către BERD şi IFC, precum şi către Asociaţia Salariaţilor BCR.

Potrivit vechii reglementări, privatizarea BCR putea fi făcută fie prin vînzarea a 50% plus 1 din acţiunile societăţii bancare, fie prin achiziţionarea pachetului integral deţinut de AVAS, BERD şi IFC, în proporţie de 61,8825%. În eventualitatea vînzării a numai 50% plus 1 din acţiuni, diferenţa rămasă pînă la concurenţa procentului cumulat al acţiunilor AVAS, BERD, IFC ar fi urmat să fie vîndută pe piaţa de capital internă sau externă, prin mijloace specifice pieţelor reglementate.

În situaţia în care BERD şi IFC înţeleg să vîndă acţiunile pe care le deţin la BCR direct investitorului strategic selectat de Comisia de Privatizare, la acelaşi preţ pe acţiune cu cel pe care investitorul strategic îl plăteşte AVAS pentru vînzarea pachetului de acţiuni deţinut de acesta, şi opţiunea de răscumpărare rămîne fără obiect, AVAS este mandatată să vîndă pachetul de 61,8825% rămas în proprietatea statului, minus două acţiuni, din capitalul social al BCR, şi să asigure vînzarea directă a acţiunilor BERD şi IFC către investitorul strategic, în scopul dobîndirii de către acesta a pachetului majoritar. Preţul de vînzare pentru o acţiune din pachetul majoritar (61,8825%) nu va putea fi mai mic decît preţul pentru o acţiune plătit pentru răscumpărarea titlurilor de la BERD şi IFC.

Prin recenta modificare, creşte atractivitatea ofertei de privatizare a BCR, întrucît investitorul ce va fi declarat cîştigător va obţine un cotrol sporit asupra băncii. În consecinţă, a fost creată o nouă premisă pentru maximizarea preţului ce va fi obţinut de stat în urma privatizării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb