Agricultorii din ţara noastră rămân în continuare extrem de reticenţi faţă de formele asociative, cu toate că, pentru eficientizarea sectorului de producţie, autorităţile ar trebui să promoveze cooperarea şi să încurajeze înfiinţarea de cooperative, se arată într-un studiu coordonat de compania de consultanţă Arthur D. Little.
Potrivit studiului, citat de Newsin, cei mai mulţi producători agricoli din ţară noastră nici nu vor să audă de o nouă formă de asociere, îndeosebi de cooperative, din pricina experienţei trăite în "epoca de aur", care a impus în mod forţat cooperativizarea agriculturii, deposedându-i pe ţărani de pâmânturi, animale şi de utilajele agricole.
Realizatorii studiului susţin că o cooperare mai strânsă între producătorii agricoli din ţară ar duce la o mai bună aprovizionare, depozitare, procesare şi distribuţie a produselor agricole, determinând astfel şi o sporire a valorii adăugate a produselor.
Însă, "în cele mai multe cazuri, aceasta presupune crearea de cooperative, care întâmpină anumite obstacole în România, întrucât sunt asociate cu trecutul comunist al ţării, în timp ce alte forme de cooperare precum organizaţii mutuale, asociaţii sau companii private deţinute de grupuri de fermieri -există şi trebuie analizate", explică iniţiatorii studiului.
Pe de altă parte, potrivit lor, nici legislaţia din ţara noastră privitoare la cooperative sau alte forme asociative nu este foarte atractivă, întrucât a fost formulată "într-un mod nepotrivit", îngreunând practic accesul agricultorilor la finanţare.
"Legislaţia este o chestiune critică, deoarece împiedică asociaţiile de mici proprietari agricoli să aibă acces mai bun la pieţe, tehnologii etc, care a fost un element cheie în dezvoltarea sectorului agricol în alte ţări", se arată în studiu.
În acest sens, realizatorii studiului au dat exemple de cooperare din alte state cu o agricultură performantă, precum Danemarca (Danish Crown, cel mai mare procesator de carne, alcătuit din 15.000 de fermieri), Spania (La Rioja, organism de certificare a vinurilor) sau Chile (Wines of Chile, care reprezintă 90 de producători de vin din statul sud-american).