HAINA EUROPEANĂ A COLECTIVIZĂRII: Agricultorii se tem de formele asociative

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 27 mai 2008

Agricultorii se tem de formele asociative

Agricultorii din ţara noastră rămân în continuare extrem de reticenţi faţă de formele asociative, cu toate că, pentru eficientizarea sectorului de producţie, autorităţile ar trebui să promoveze cooperarea şi să încurajeze înfiinţarea de cooperative, se arată într-un studiu coordonat de compania de consultanţă Arthur D. Little.

Potrivit studiului, citat de Newsin, cei mai mulţi producători agricoli din ţară noastră nici nu vor să audă de o nouă formă de asociere, îndeosebi de cooperative, din pricina experienţei trăite în "epoca de aur", care a impus în mod forţat cooperativizarea agriculturii, deposedându-i pe ţărani de pâmânturi, animale şi de utilajele agricole.

Realizatorii studiului susţin că o cooperare mai strânsă între producătorii agricoli din ţară ar duce la o mai bună aprovizionare, depozitare, procesare şi distribuţie a produselor agricole, determinând astfel şi o sporire a valorii adăugate a produselor.

Însă, "în cele mai multe cazuri, aceasta presupune crearea de cooperative, care întâmpină anumite obstacole în România, întrucât sunt asociate cu trecutul comunist al ţării, în timp ce alte forme de cooperare precum organizaţii mutuale, asociaţii sau companii private deţinute de grupuri de fermieri -există şi trebuie analizate", explică iniţiatorii studiului.

Pe de altă parte, potrivit lor, nici legislaţia din ţara noastră privitoare la cooperative sau alte forme asociative nu este foarte atractivă, întrucât a fost formulată "într-un mod nepotrivit", îngreunând practic accesul agricultorilor la finanţare.

"Legislaţia este o chestiune critică, deoarece împiedică asociaţiile de mici proprietari agricoli să aibă acces mai bun la pieţe, tehnologii etc, care a fost un element cheie în dezvoltarea sectorului agricol în alte ţări", se arată în studiu.

În acest sens, realizatorii studiului au dat exemple de cooperare din alte state cu o agricultură performantă, precum Danemarca (Danish Crown, cel mai mare procesator de carne, alcătuit din 15.000 de fermieri), Spania (La Rioja, organism de certificare a vinurilor) sau Chile (Wines of Chile, care reprezintă 90 de producători de vin din statul sud-american).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb